Water nog te vuil, maar Gent blijft zoeken naar nieuwe zwemplek

In de zomermaanden wordt her en der in de stad gezwommen. Eigenlijk mag dat niet. Foto: fvv

Gent -

Er wordt nog te veel vuil water geloosd in de kanalen en waterlopen van Gent om veilig in te zwemmen. Toch blijft het stadsbestuur zoeken naar een nieuwe zwemplek in open lucht. Dat bleek nadat gemeenteraadslid Jef Van Pee (CD&V) aandrong op een oplossing in de gemeenteraad.

Het stadsbestuur vindt niet meteen een nieuwe locatie waar Gentenaars gratis in open lucht zouden kunnen zwemmen. De vraag naar zo’n extra zwemplek klinkt al enkele jaren luider en luider. Op de Blaarmeersen is het in de warmere maanden vaak erg druk.

In de zomermaanden duiken de Gentenaars her en der in het water, zoals aan het Houtdok, maar dat mag eigenlijk niet. Aan het begin van deze bestuursperiode werd beloofd dat openluchtzwemmen mogelijk gemaakt ging worden ergens in de stad.

Maar lozingen van afvalwater houden dat plan voorlopig tegen. Dat bleek nadat Jef Van Pee (CD&V) ernaar informeerde in de gemeenteraad deze maand bij schepen Filip Watteeuw (Groen).

Bodemvervuiling

De waterkwaliteit verbetert al een tijd stelselmatig in Gent, maar volgens het stadsbestuur wordt er nog steeds te veel vuil water geloosd en kampen de waterlopen met een “historische bodemvervuiling”.

Onder meer de Oude Dokken en de voorhaven werden al geopperd als locatie. Andere Europese steden zoals Kopenhagen hebben openbare zwemplekken. Schepen Watteeuw zei in de gemeenteraad deze maand dat de zoektocht doorgaat.

Er worden enkele locaties bekeken, maar Watteeuw wou die niet prijsgeven. “Er zijn nog serieuze hindernissen te tackelen om gezond en veilig zwemwater aan te kunnen bieden. Maar het blijft onze ambitie om in openlucht te kunnen zwemmen in Gent.”

Door Bert Staes