Belgische achtervolgingsploeg strandt op 283 duizendsten van Tokio: “Dit doet pijn, we hebben er zo hard voor gewerkt”

Foto: Photo News

Het heeft niet mogen zijn. De Belgische achtervolgingsploeg bij de vrouwen heeft zich niet kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio. Op het WK in Berlijn eindigden ze net achter grote concurrent Frankrijk. Het scheelde 283 duizendsten. Een zucht, maar omdat de Belgen achter Frankrijk eindigen is de droom voorbij. “Wat doet dit pijn, we hebben er zo hard voor gewerkt.”

Vier jaar hadden ze er van gedroomd. Het project Tokio 2020 in de ploegenachtervolging was vooral gericht op de mannen, maar finaal waren het wel de vrouwen die tot de laatste snik streden voor een ticket voor de Olympische Spelen. In Berlijn moest de beslissing vallen: als de meisjes voor Frankrijk eindigden, dan werd de droom werkelijkheid.

Helaas zat het allemaal wat tegen deze week. De ervaren Annelies Dom, het brein van het team, bleek niet fit. Dom, die speciaal in functie van de Olympische Spelen vier jaar langer op de fiets bleef, kwam begin januari ten val op training en kon twaalf dagen niet fietsen. Het was te kort dag en maandag besliste ze zelf dat ze best kon vervangen worden door Gilke Croket wegens nog niet topfit. Op de koop toe werd Shari Bossuyt vorige week ziek, niet ideaal als voorbereiding op de race van het jaar.

Belgische achtervolgingsploeg strandt op 283 duizendsten van Tokio: “Dit doet pijn, we hebben er zo hard voor gewerkt”
Coach Peter Pieters overlegt samen met Shari Bossuyt en Lotte Kopecky. Foto: Marc Van Hecke

Miniem verschil

Maar de Belgen gingen er wel voor, motoren Jolien D’hoore en Lotte Kopecky op kop. Croket, die als startster fungeerde, moest halfweg afhaken. De Belgen reden op het schema van hun Belgisch record (4’20”497), gereden vorig jaar eind november in Hongkong. Maar de slotronde ging de mist in, D’hoore verloor zelfs een paar meter op Kopecky en Bossuyt. De tijd van de derde vrouw telt en finaal klokte België na 4 km af op 4’21’’700.

Dan was het hopen dat Frankrijk niet beter zou doen. Maar die reden 4’21”417, 283 duizendsten sneller. Na vier jaar strijden voor Tokio komt dit minieme verschil heel hard aan. Want de Fransen wippen over België naar plaats acht op de olympische ranking en gaan naar de Spelen, onze meisjes blijven thuis. “Zo’n miniem verschil, dit doet pijn”, vertelde D’hoore achteraf met betraande ogen. “We reden geen perfecte wedstrijd. Ik heb veel lange kopbeurten gedaan, maar had te weinig tijd om te recupereren. Dat voelde ik in die slotronde. Ik kende ook een slechte aflossing, waardoor ik wat ruimte moest laten. In de wedstrijd zelf waren er ook te veel schommelingen, het viel te veel stil. Tja, het zijn details die tellen en jammer genoeg trekken we aan het kortste eind. Net niet, wat is dit jammer.”

Belgische achtervolgingsploeg strandt op 283 duizendsten van Tokio: “Dit doet pijn, we hebben er zo hard voor gewerkt”
Jolien D’Hoore en Gilke Croket zijn zwaar teleurgesteld nadat ze de Olympische Spelen op een haar na missen. Foto: Photo News

Einde carrière

Het deed pijn bij D’hoore en Kopecky, maar het duo heeft als troost dat het wel naar de Olympische Spelen gaat in de ploegkoers. Voor Annelies Dom en Gilke Croket, die beiden na dit seizoen stoppen met koersen, is dit een drama. “Het had zo mooi geweest om mijn carrière af te sluiten in Tokio”, aldus Croket. “Maar we hebben allemaal alles gegeven. Zo dicht bij de meet sneuvelen is echt balen, we zijn er vier jaar hard mee bezig geweest. Maar kom, er zijn ergere dingen in het leven. Maar voor mij is koersen wel voorbij. Ik rijd wel nog enkele wegkoersen dit seizoen maar ga voltijds werken in het tuinbouwbedrijf van mijn ouders.” Croket werd via Whatsapp al getroost door haar vriend Gijs Van Hoecke. “Hij vindt het heel jammer. Hij was samen met Greg Van Avermaet het parcours van de Omloop Het Nieuwsblad aan het verkennen.”

Ook bondscoach Peter Pieters baalde: “Het is zuur, want de Fransen reden ook niet hun beste wedstrijd. Rijden wij de perfecte race, dan is het binnen. Maar de meisjes hebben alles gegeven. Dit is een WK, stress speelt altijd mee maar dat mag geen excuus zijn. Dit hoort bij topsport. Het is simpel: we kwamen net wat kwaliteit te kort.”

Belgische achtervolgingsploeg strandt op 283 duizendsten van Tokio: “Dit doet pijn, we hebben er zo hard voor gewerkt”
Jolien D’Hoore baalt na de uitschakeling, maar mag wel naar de Olympische Spelen in de ploegkoers. Foto: Photo News

Parijs 2024

Weg Tokio 2020. Enter Parijs 2024. Wil Belgian Cycling met dit project verdergaan? Dom en Croket stoppen en D’hoore zal het wellicht niet meer rekken tot Parijs. Shari Bossuyt is pas 19, haar beste jaren moeten nog komen. En ook Kopecky is maar 24. “Ik weet niet welke richting ik mijn carrière na de Olympische Spelen zal geven. Ik heb er nog niet over nagedacht. Er zijn wel wat Belgische talentjes op komst.” Zoals Katrijn De Clercq , Julie De Wilde en Marit Vanhove.

Voor Pieters is het alvast duidelijk. “Het ligt bij de rensters hé. Wij als bond willen er voor gaan, maar dan moeten de rensters het ook doen. Je ziet het ook bij de jongens: er is veel uitval in België. Terwijl andere landen ervoor gaan, kiezen ze bij ons vaak de gemakkelijke weg. Ze kiezen voor zekerheid op de weg of maken hun studie af. Terwijl renners in andere landen die vaak twee jaar opzijzetten om het te proberen in de sport. Wij kunnen alle faciliteiten leveren maar het zijn wel de renners die er voluit moeten voor kiezen.”

Door Werner Bourlez