WK shorttrack in Zuid-Korea wordt afgelast, ook Ierse Rugbybond stelt duel met Italië uit

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Het wereldkampioenschap shorttrack in het Zuid-Koreaanse Seoel wordt vanwege het coronavirus afgelast. Dat maakte de Internationale Schaats Unie (ISU) woensdag bekend. De Ierse rugbybond heeft dan weer besloten om het duel met Italië in de Six Nations uit te stellen.

Het WK stond geprogrammeerd van 13 tot 15 maart. Op zijn website laat de ISU weten dat de Zuid-Koreaanse overheid de sluiting van de Mokdong Ice Rink heeft bevolen en alle geplande competities worden geschrapt.

“Wij betreuren dat de belangrijkste shorttrackcompetitie van het jaar niet zoals gepland kan doorgaan. Maar gezien de omstandigheden geloven wij dat de ISU-leden, de schaatsers en de fans hiervoor begrip kunnen opbrengen”, luidt het.

Of het WK op een latere datum of een andere locatie wordt ingehaald, is nog niet zeker.

De Belgische kleuren zouden in Seoel worden verdedigd door Hanne en Stijn Desmet en Ward Pétré. “Heel jammer dat de WK in ieder geval voorlopig niet doorgaat”, vindt Stijn Desmet, de beste Belgische shorttracker. “Maar we proberen de komende weken gewoon door te trainen alsof er niets aan de hand is.”

Als de wereldkampioenschappen een maand worden uitgesteld, is dat volgens Desmet geen onoverkomelijk probleem. “Het zal wel moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven.”

Langer uitstel is niet realistisch, meent Desmet, die denkt dat Canada of de Verenigde Staten eventueel de organisatie van Zuid-Korea kunnen overnemen.

Stijn Desmet was juist in de winning mood. Tijdens de laatste wereldbekerwedstijd van het seizoen in Dordrecht veroverde hij voor het eerst in zijn loopbaan een medaille (tweede plaats) op de 500 meter, zijn favoriete onderdeel.

Ierse rugbybond stelt duel met Italië in Six Nations uit

De Ierse rugbybond heeft besloten het duel met Italië in de Six Nations uit te stellen in verband met het coronavirus. Dinsdag pleitte de Ierse minister van Volksgezondheid daar al voor.

“Het beeld van de omvang van dit virus is duidelijk. Deze wedstrijd mag niet doorgaan”, zei Simon Harris tegen de nationale televisiezender RTE. De Irish Rugby Football Union besloot gehoor te geven aan het verzoek.

De wedstrijd stond gepland voor 7 maart in Dublin. De verwachting was dat duizenden Italiaanse fans de reis naar de Ierse hoofdstad zouden maken. In Italië zijn meer dan driehonderd mensen besmet met het coronavirus. Twaalf mensen zijn al overleden. Italië is daarmee het zwaarst getroffen land in Europa.

Ook twee wedstrijden vrouwelijke Euroleague basket afgelast

Twee wedstrijden van de Euroleague basket voor vrouwen zijn afgelast wegens het coronavirus. Dat liet Fiba Europe woensdag weten. Het gaat over twee duels waarin Italiaanse teams aan de bak komen: Venetië - Riga en Schio - Sopron.

De twee wedstrijden moesten normaal plaatsvinden in het noorden van Italië, dat getroffen is door het coronavirus. De Internationale basketbalfederatie wilde de wedstrijden verplaatsen naar het Sloveense Ljubljana, maar Riga en Sopron weigeren die verplaatsing te maken. “We beschermen onszelf, onze gemeenschap, onze stad en de bevolking van Hongarije”, legde de directeur van Sopron uit. Riga “annuleerde zijn reis naar Ljubljana op aanraden van Letse experts”.

De Fiba zegt “de beste oplossing voor de gezondheid en de veiligheid van de teams” te zoeken en sluit niet uit dat de wedstrijden worden verplaatst naar een andere datum. De federatie zal zich later uitspreken over de sportieve gevolgen van de afgelaste wedstrijden van de laatste speeldag van de poulefase.

Venetië - Riga is een wedstrijd in groep A, waarin Castors Braine woensdag USK Praag ontvangt. De Belgische landskampioen, moet die wedstrijd winnen om nog als zesde in de groep door te kunnen gaan in de EuroCup. In groep B kan het resultaat van de match tussen Schio (2e) en Sopron (6e) van belang zijn voor het lot van Lyon ASVEL (3e), de Franse club van Belgian Cat Julie Allemand .

    Meest recent