Parket in beroep tegen vrijlating onder voorwaarden van Melikan Kucam

Melikan Kucam

Melikan Kucam © rr

De raadkamer in Antwerpen heeft dinsdag beslist om Melikan Kucam vrij te laten onder voorwaarden. Het parket gaat in beroep, waardoor de Mechelse N-VA’er nog niet verlost wordt van zijn enkelband. De zaak wordt nu binnen de vijftien dagen behandeld voor de kamer van inbeschuldigingstelling.

Melikan Kucam werd in oktober vorig jaar onder elektronisch toezicht geplaatst, nadat hij ruim acht maanden in de gevangenis had doorgebracht. Hij is de hoofdverdachte in een onderzoek naar onregelmatigheden bij het toekennen van humanitaire visa.

Mensensmokkel

Dat onderzoek loopt al sinds november 2018 en zou aan het licht hebben gebracht dat Kucam zich fors zou laten betalen hebben om Assyrische christenen uit onder meer Syrië en Irak op de lijst met kandidaten voor een humanitair visum te zetten. Kucam was een van de particulieren die in samenspraak met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) die lijsten opstelde.

Hij werd in januari 2019 aangehouden op verdenking van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Hij ontkent de aantijgingen met klem. Ook zijn zoon en echtgenote belandden een tijdje achter de tralies, maar werden vrijgelaten onder voorwaarden.

Kucam mocht in oktober de gevangenis verlaten met een enkelband, maar moest wel bij zijn ouders gaan wonen. Zijn vrouw had immers als voorwaarde een contactverbod met hem opgelegd gekregen. De raadkamer wilde hem dinsdag verlossen van zijn enkelband en hem vrijlaten onder voorwaarden, maar het parket gaat in beroep tegen die beslissing.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten