Takelaar (47) riskeert 2 jaar cel: zaakvoerster klampt zich vast aan rijdende takelwagen

Foto: jdu

Gent / Assenede -

Een 47-jarige takelaar uit Gent moest zich verantwoorden voor poging doodslag nadat hij met een takelwagen reed terwijl een zaakvoerster zich vastklampte aan de wagen. Na een uit de hand gelopen discussie op het werk wou de man wegrijden, maar dat was buiten de zaakvoerster gerekend.

De Gentse takelaar had in de nacht van 14 op 15 februari vorig jaar een drukke shift gehad toen het de dag erna fout afliep. Hij kwam binnen bij zijn werkgever in Merelbeke en zei: “Ik ga me hier koffie zetten drinken, ik ben blijkbaar toch enkel goed om ’s nacht te rijden.” Het leidde tot een luide discussie waarbij de baas dreigde met ontslag. “Hij moest zijn materiaal uit de wagen nemen, de zaakvoerster volgde hem”, zei de advocaat van het slachtoffer. De beklaagde sprong in zijn vrachtwagen maar besloot naar huis te rijden ermee. Dat was buiten de zaakvoerster uit Assenede gerekend. Zij klampte haar aan de voorkant van het voertuig vast. “Gelukkig had ze een stevige greep.”

“Ijzige blik”

In een poging om de vrouw van de wagen te krijgen, begon de takelaar stapvoets heen en weer te rijden. “Een getuige riep meermaals om te stoppen, maar die luisterde niet. Hij keek enkel met een ijzige blik recht in haar ogen. De getuige besloot de vrouw aan te manen los te laten. Het is dankzij die getuige dat ze in veiligheid gebracht werd”, aldus de advocaat van het slachtoffer. De man besloot, eens hij verlost was van de zaakvoerster, richting een ex-werkgever te rijden. Daar maakte hij het track-and-trace-systeem onklaar. Volgens het Openbaar Ministerie kan de intentie om te doden afgeleid worden uit de omstandigheden: “Hij startte de vrachtwagen wetende dat zij zich vastklampt aan de voorzijde. Dit doet hij alles terwijl hij haar recht in de ogen kijkt. Dan is er duidelijk de intentie”, aldus het Openbaar Ministerie die een celstraf van 2 jaar en een boete van 1.600 vraagt.

Vrijspraak

Meester Scheerlinck, de advocaat van de takelaar, vroeg de vrijspraak. “We moeten terug naar de schoolbanken, want ik begrijp die kwalificaties niet”, stelde hij. “Iemand een ijzige blik toewerpen is al poging doodslag? De enige reden dat hij stapvoets voor- en achteruit reed was om haar van die vrachtwagen te krijgen. Het was onvoorzichtig, maar hij heeft haar toch niet zelf eraan gehangen?” Ook voor het wegrijden met de wagen vraagt hij de vrijspraak. “Hij wou gewoon naar huis rijden, er was nog geen sprake van een ontslag”, klonk Scheerlinck. De rechtbank stelde de zaak uit om het laatste feit mogelijks te herkwalificeren naar een gebruiksdiefstal. De zaak wordt verder behandeld op 25 maart.

Door Jeffrey Dujardin
AANGERADEN