Wetenschappers bewijzen: hoe duurder de auto, hoe onbeschofter de bestuurder

Bron © CNN

Hoe duurder de wagen, hoe minder hoffelijk de bestuurder ervan zich gedraagt in het verkeer, aldus onderzoekers van de universiteit van Nevada in gelijknamige Amerikaanse staat. Per extra duizend dollar (ongeveer 918 euro) dat een wagen kost, zakt de bereidheid om onder meer voetgangers te laten oversteken met drie procent.

“Bestuurders van heel dure of exclusieve wagens voelen zich superieur tegenover andere automobilisten”, zeggen de onderzoekers aan CNN. “Ze tonen geen medeleven.” Om tot die conclusie te komen, zocht het team vrijwilligers bij elkaar die honderden keren per dag het zebrapad overstaken. Ze droegen een camera bij zich om de reacties van de bestuurders te filmen.

Ook werden de vrijwilligers ingedeeld in groepjes op basis van geslacht en huidskleur. “Autobestuurders lieten blanke vrouwen het vaakst oversteken,31 procent duwde voor hen op het rempedaal. Voor deelneemsters met een donkere huidskleur stopte respectievelijk 25 en 24 procent.”

Narcisme

Maar niet alleen wie de weg overstak, speelde een rol. Ook het type wagen waarmee de bestuurder reed, bepaalde zijn rijgedrag. “Hoe hoger de kostprijs van de wagen, hoe minder de bestuurder zich kan inleven in de situatie van anderen. Ze kunnen de gevoelens van anderen niet lezen en dat gaat hand in hand met narcistische trekjes. Het kan leiden tot een gebrek aan empathie voor voetgangers.”

Eerder publiceerde het toonaangevende Journal of Transport and Health (JTH) een Finse studie waaruit bleek dat mannen met exclusieve wagens koppiger en onaangenamer zijn. Daarbij werden vooral Duitse wagens geviseerd. “Het negeren van een rood licht of net extra gas geven bij oranje, voetgangers laten wachten aan het zebrapad,...het waren vooral bestuurders van snelle, Duitse wagens die er zich schuldig aanmaakten.”

Door lla