Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

27/02/2020 - Wegwielrennen
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

    

Wout van Aert start door coronavirus toch in Omloop Het Nieuwsblad

“Winnen? Dat zou compleet onlogisch zijn”

Normaal bleef hij nog tot dinsdag op Tenerife, maar Wout van Aert (25) stapt donderdag al op het vliegtuig richting België en staat zaterdag alsnog aan de start van de Omloop Het Nieuwsblad. “Omdat we vrezen dat zijn drie koersen in Italië niet zullen doorgaan, hebben we dit samen besloten. Zonder de onrust rond het coronavirus was hij nooit gestart”, klinkt het bij zijn team.

Maandagavond werd het ballonnetje opgelaten na de vergadering van het performance team. Dinsdagvoormiddag gaf zijn trainer groen licht en ’s avonds om 19 uur gaf ook Wout van Aert zelf zijn go. De voorjaarskopman van Jumbo-Visma staat zaterdag alsnog aan de start van de Omloop Het Nieuwsblad. “De conditie van Wout is zeer goed. Hij is er klaar voor. Dat zagen we al in de cross van Lille en het is de voorbije weken op hoogtestage op Tenerife nog fel verbeterd”, zegt Merijn Zeeman, sportief manager van Jumbo-Visma.

Al toen wij twaalf dagen geleden ook op Tenerife te gast waren, zagen we een zeer gretige en scherpe Van Aert aan het werk. In totaal veroverde hij ginder ook acht KOM’s (king of the mountain, een soort van besttijden, nvdr.) op wielerapp Strava, nochtans zijn er daar op de weinige wegen rond de Teide al veel renners gepasseerd.

De verbeterde conditie is echter niet de belangrijkste reden van zijn last minute deelname. Dat is de onzekere toestand in Italië door het Corona-virus wel. Van Aert zou met de Strade Bianche, de GP Industria & Artigianato en Milaan-Sanremo zijn seizoen beginnen in Italië, maar omdat het door het uitbreken van het coronavirus onzeker is dat deze drie wedstrijden zullen plaatsvinden, besloot de ploeg in te grijpen. Zeeman: “We hopen nog steeds dat die Italiaanse koersen zullen doorgaan, maar regeren is vooruitzien zeggen ze hier in Nederland. Wij willen zeker zijn dat Wout genoeg wedstrijdritme in de benen heeft tegen wanneer zijn topperiode begint, vanaf de E3 Harelbeke tot Parijs-Roubaix. Dus besloten we er ook maar de Omloop Het Nieuwsblad bij te nemen. Conditioneel is Wout nu al in orde, maar zoals Greg Van Avermaet dat altijd zo mooi zegt, heeft Wout koershardheid nodig om straks de echte topvorm beet te hebben. De Omloop Het Nieuwsblad is daar ideaal voor.”

Rood licht

Merijn Zeeman Sportief manager Jumbo-Visma “Ik heb aan Wout gezegd dat het al een overwinning is dat hij zaterdag aan de start staat. Na zo’n zware blessure is dit een enorme prestatie”

Toch zal Van Aert niet zomaar rijden om het pak te vullen. Jumbo-Visma werkt voor elke koers met een lichtsysteem. De kopman wordt vooraf aangeduid met een rood licht, de vrije renner krijgt oranje, de helper groen. Zaterdag krijgen Wout van Aert, Mike Teunissen en Amund Grondahl hetzelfde lichtje achter hun naam. De Nederlander en de Noor werden al maanden geleden aangeduid als de kopmannen voor de Omloop Het Nieuwsblad, maar krijgen nu plots het gezelschap van Van Aert. Zeeman vindt dat logisch. “Ze hebben alle drie dezelfde hoogtestage afgewerkt en staan op hetzelfde punt in hun voorbereiding. Ook met Mike en Amund mikken we pas op de topvorm vanaf de E3 Harelbeke.”

In zijn voorbije twee deelnames aan de Omloop Het Nieuwsblad haalde Wout van Aert nog nooit de top tien. Aan een topresultaat denkt Zeeman ook nu niet. “Zonder de dreiging van afgelasting van die Italiaanse koersen was hij zaterdag nooit gestart. Als Wout wint, zou dat compleet onlogisch zijn. Er staan renners aan de start met heel wat wedstrijdkilometers in de benen en die in de Algarve bewezen hebben dat ze meer klaar zijn voor de Omloop Het Nieuwsblad. Ik heb aan Wout gezegd dat het al een overwinning is dat hij zaterdag aan de start staat. Na zo’n zware blessure is dit een enorme prestatie van Wout, zijn trainer, onze medische staf, Toon Claes, Lieven Maesschalck en nog heel wat anderen. Ik heb hem gezegd dat hij vooral moet genieten.” Overigens pikt Van Aert niemands plaats in bij Jumbo-Visma. Door de blessure van Tom Leezer was er een plek vrij. In Kuurne-Brussel-Kuurne komt de Nederlandse ploeg niet aan de start.