Rapport luidt opnieuw alarmbel over situatie asielzoekers op Griekse eilanden: “42.000 mensen, maar amper plaats voor 5.400”

Bron © BELGA

Situatie in een kamp op Lesbos. Foto: REUTERS

De humanitaire organisatie Refugees International trekt in een rapport opnieuw aan de alarmbel over de problematische situatie voor asielzoekers op de Griekse eilanden. De organisatie roept zowel de Griekse regering als de Europese Unie op dringend hun verantwoordelijkheid op te nemen, in het bijzonder wat de bescherming vrouwen en niet-begeleide minderjarigen betreft. Er moeten volgens de organisatie ook dringend extra medische en (psycho)sociale hulpverleners ingezet worden.

De kritische rapporten van hulporganisaties en ngo’s stapelen zich al langer op. De situatie voor asielzoekers op de Griekse eilanden is erg problematisch, zeker nu Griekenland voor asielzoekers eerder een gastland dan een korte tussenstop op weg naar Europa is geworden.

Seksueel geweld

“Griekenland heeft consequent bewezen dat het niet geschikt is voor die rol”, zegt Refugees International in een nieuw rapport. Zeker voor de 20.000 vrouwen, meisjes en niet-begeleide minderjarigen op de eilanden Lesbos, Chios en Samos is de situatie problematisch en risicovol. Zo lopen de vrouwen en meisjes bijvoorbeeld een verhoogd risico op seksueel geweld. Voor de niet-begeleide minderjarigen is er dan weer een verhoogde kans dat ze slachtoffer worden van mensenhandel of andere vormen van uitbuiting.

Daarom dringt de humanitaire organisatie onder meer aan op extra hulpverleners, niet alleen medische professionals, maar ook maatschappelijk werkers, psychologen, advocaten en vertalers.

Refugees International vraagt de Griekse autoriteiten ook een einde te maken aan het beleid (“containment policy”) waarbij asielzoekers niet van de eilanden naar het Griekse vasteland mogen reizen, waar de omstandigheden relatief beter zijn. Nu zijn de asielzoekers gedwongen op de eilanden te blijven, waar het in de opvangfaciliteiten vaak zelfs ontbreekt aan basisvoorzieningen en aan elementaire medische en psychosociale zorgen.

Ongezond en onveilig

“De opvangcentra zijn nu al overbevolkt, ongezond en onveilig. Ze zijn gebouwd voor 5.400 personen, maar er zitten nu al meer dan 42.000 mensen. Ze zitten dus 800 procent boven hun capaciteit”, zo staat te lezen in het rapport.

Volgens Refugees International is Griekenland er ondanks de 2 miljard euro van de Europese Unie niet in geslaagd het hoofd te bieden aan de uitdagingen. “De middelen hebben er niet gezorgd voor betekenisvolle verbeteringen in de opvang van mensen die op de vlucht zijn”.