Tadej Pogacar vloert te vroeg juichende Lutsenko op Jebel Hafeet

© Photo News

Tadej Pogacar heeft de vijfde etappe in de UAE Tour gewonnen. Die rit kwam net zoals dinsdag aan op de lastige klim Jebel Hafeet en draaide uit op een sprintje tussen Pogacar, Lutsenko en leider Adam Yates. Uiteindelijk vloerde het Sloveense toptalent een te vroeg juichende Lutsenko op de meet en bezorgde team UAE Emirates een mooie thuiszege. Met nog twee vlakke ritten te gaan is de eindzege voor Adam Yates (een minuut voorsprong op Pogacar) zo goed als binnen. Pogacar won dit seizoen al twee etappes in de Ronde van Valencia en pakte er ook de eindzege.

Maarten Delvaux

In deze tweede en laatste bergrit met aankomst op Jebel Hafeet, de winst kwam dinsdag op naam van Adam Yates, sloegen vijf renners de handen in elkaar: James Knox, Larry Warbasse, Cristian Scaroni, Andrea Garosio en onze landgenoot Tosh Van der Sande. Maximaal verzamelden ze 6:25 bonus op het peloton waar Mitchelton-Scott voor leider Yates aan de bak moest. Ook de wind speelde zijn rol in de vijfde rit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dinsdag lukte het niet om waaiers te trekken, donderdag wel onder impuls van UAE Team Emirates en Ineos. Zo miste Lutsenko de slag, maar omdat het tempo stil viel vooraan, kwam alles weer bij elkaar. De vijf koplopers begonnen met nog 2 minuten voorsprong aan de 10,8 km lange slotklim en het was Knox, dinsdag nog vroeg gelost bij de groep met favorieten, die al snel zijn metgezellen achter liet. UAE Team Emirates legde een hoog tempo op voor Pogacar, dinsdag tweede na winnaar Yates, en de Sloveen zou uiteindelijk de aanval lanceren op 4,6 km van het eind. Yates loste niet en nam zelfs de kop over, met Gaudu, Lutsenko en Pogacar in zijn wiel.

Pogacar, duidelijk betere benen dan dinsdag, probeerde het daarna nog een paar keer, maar Yates hield stand en zou zelf zijn concurrenten van zich afschudden op 2,5 km. Finaal klampte Pogacar wel weer aan, viel het tempo stil en trokken we met vijf richting finish, want ook Zakarin was teruggekeerd. Lutsenko leek het te halen, maar het was Pogacar die hem voorbijsnelde, goed voor zijn vierde zege van het seizoen.

Yates telt nu 1:01 voorsprong op Pogacar en 1:33 op Lutsenko. Vrijdag en zaterdag zijn de sprinters aan zet in Verenigde Arabische Emiraten.

© BELGA

Tadej Pogacar: “Belangrijke zege in deze thuisrace voor de ploeg”

Na twee ritzeges en de eindzege in de Ronde van Valencia (2.Pro) boekte Tadej Pogacar donderdag in de Verenigde Arabische Emiraten zijn vierde overwinning van het seizoen. De Sloveen van UAE Team Emirates startte als topfavoriet voor de eindzege in de UAE Tour (WorldTour), maar zal wellicht enkel huiswaarts keren met een dagzege op Jebel Hafeet.

“Dit is toch wel een ongelooflijke zege”, reageerde Pogacar. “Ik heb op die klim wel vijf keer aangevallen, maar ik zag snel dat Adam Yates bijzonder sterk was en dat het moeilijk zou worden. Dus verlegde ik de focus naar de dagzege en speelde ik het slim en wachtte ik mijn sprint af. Ik begon de sprint vroeg omdat ik wist dat die laatste bocht cruciaal was. We (Lutsenko en hij) namen hem zij aan zij, op hoge snelheid, Lutsenko ging me nog voorbij, maar ik bleef knokken en rijden tot de meet en op die streep wist ik hem nog te pakken met vijf centimeter.”

“Hier ben ik echt wel heel blij mee. Dit is echt een geweldige zege, want de UAE Tour was mijn eerste grote doel van het seizoen. Het is een thuisrace voor onze ploeg en hier de zege pakken is dan ook van belang.” .

Rituitslag

1. Tadej Pogacar (Sln/UAD)

2. Alexey Lutsenko (Kaz/AST) op 0:00

3. Adam Yates (G-B/MTS) 0:00

4. David Gaudu (Fra/GFC) 0:04

5. Ilnur Zakarin (Rus/CCC) 0:07

6. Davide Formolo (Ita/UAD) 0:23

7. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 0:23

8. Wilco Kelderman (Ned/SUN) 0:24

9. Victor de la Parte (Spa/CCC) 0:24

10. Rafal Majka (Pol/BOH) 0:27

Klassement

1. Adam Yates (G-B/MTS)

2. Tadej Pogacar (Sln/UAD) op 01:01

3. Alexey Lutsenko (Kaz/AST) 01:33

4. David Gaudu (Fra/GFC) 01:48

5. Rafal Majka (Pol/BOH) 02:11

6. Wilco Kelderman (Ned/SUN) 02:34

7. Ilnur Zakarin (Rus/CCC) 02:34

8. Davide Formolo (Ita/UAD) 02:39

9. Diego Ulissi (Ita/UAD) 02:47

10. Victor de la Parte (Spa/CCC) 02:51

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten