Antarctica staat in bloei en kleurt plots bloedrood

Bron © Newsweek

Oekraïense wetenschappers die werken in een onderzoeksstation in Antarctica hebben foto’s gedeeld van een vreemd fenomeen waardoor het gebied rond hun werkstation bloedrood kleurt. De rode sneeuw is niet het gevolg van een brute moord in de buurt van het Vernadsky-onderzoeksstation, maar van een type algen genaamd Chlamydomonas nivalis.

Die soort algen komt voor in bergachtige en polaire gebieden en gedijt goed in sneeuw. Ze kunnen overleven bij extreem lage temperaturen, maar bij hogere temperaturen - zoals nu het geval is tijdens de Antarctische zomer - komen de algen tot bloei en worden ze rood.

Het fenomeen, ook wel ‘watermeloensneeuw’ genoemd door de wetenschappers, zorgt er ook voor dat de sneeuw een eigenaardige zoete geur krijgt. Verder draagt het ook bij aan de klimaatsverandering volgens de wetenschappers: “Omwille van de framboosachtige kleur reflecteert de sneeuw minder zonlicht en smelt hij sneller, waardoor er weer meer algen geproduceerd worden. Een eindeloze cirkel, dus.”

De bloedrode sneeuw is overigens geen nieuw verschijnsel: de eerste die het bestaan ervan ooit documenteerde was de Griekse filosoof Aristoteles, in de vierde eeuw voor Christus.

bekijk ook

Vierkante ijsbergen ontdekt op Antarctica

Siberië bedekt onder giftig zwart sneeuwdeken

Zeldzaam natuurfenomeen: enorme ijsschijf leidt tot betoverende beelden op rivier

Door tact
AANGERADEN