130 toeristen mogen ‘coronahotel’ vroeger verlaten, onder hen ook vijftien Belgen

Foto: BELGAIMAGE

De Spaanse autoriteiten laten 130 toeristen vervroegd vertrekken uit het H10-hotel Costa Adeje Palace op Tenerife. Het gaat om mensen die er pas gearriveerd zijn toen de Italianen die besmet raakten met het coronavirus al naar het ziekenhuis waren overgebracht. Ook vijftien Belgen mogen vertrekken. Er wordt nu gekeken met welke vlucht ze naar huis kunnen. Dat zal ten vroegste vrijdag gebeuren.

Nadat bij vier Italiaanse toeristen het coronavirus was vastgesteld, beslisten de Spaanse autoriteiten dinsdag dat het hotel in lockdown ging en dat de 800 toeristen die in het hotel verbleven veertien dagen in quarantaine moesten blijven. Maar, zo klonk het woensdag, op basis van de resultaten van de tests die zijn afgenomen bij alle toeristen, kunnen we nog bijsturen.

Dat is nu dus gebeurd. “Wij staan in nauw contact met de Spaanse collega’s en hebben donderdagavond bevestiging gekregen dat 130 toeristen sneller het hotel zullen kunnen verlaten”, zegt Karl Lagatie van de FOD Buitenlandse Zaken.

Het gaat om mensen bij wie geen enkel ziektebeeld is vastgesteld en die ook nog niet in het hotel waren op het moment dat de Italianen die besmet raakten daar nog waren.

Wanneer ze kunnen vertrekken en om wie het gaat is nog niet duidelijk. Wel is het zeker dat er ook Belgen bij zijn. Vijftien in totaal, zo bevestigt Karl Lagatie van de FOD Buitenlandse Zaken. “Ze zullen met een commerciële vlucht naar hun land van herkomst worden overgevlogen”, klinkt het.

Nog niemand op de hoogte gebracht

In het H10-hotel Costa Adeje Palace op Tenerife verblijven momenteel nog 118 landgenoten. Nieuwsblad.be had donderdagavond nog contact met een aantal onder hen. Maar voorlopig weet niemand of hij/zij vervroegd kan vertrekken.

Tim De Cauwer uit Huizingen (Vlaams-Brabant) en zijn gezin kwamen pas maandagavond om 22u30 aan in het hotel. De volgende ochtend vonden ze een briefje onder de deur dat ze de kamer niet mochten verlaten. “Als er Belgen mogen vertrekken, kan het bijna niet anders dan dat wij er bij zijn. Wij zijn als laatste toeristen ingecheckt voor het hotel in lockdown ging.”

Er worden nu lijsten opgesteld van wie mag vertrekken. Dan wordt gekeken met welke vlucht ze naar huis kunnen. Dat kan ten vroegste morgen.

LEES OOK. LIVE. Al 14 doden in Italië, honderden Duitsers in quarantaine, ook Belgische bedrijven nemen maatregelen

Door Thierry Goeman