Eerste geval van corona in Nederland, op slechts enkele kilometers van Belgische grens: "Vraag is nu: 'Met wie is hij in contact geweest?'"

Foto: rr

Op slechts een tiental kilometers van de grens met België werd donderdag het eerste Nederlandse geval van het coronavirus vastgesteld. Opnieuw gaat het om iemand die onlangs in de Noord-Italiaanse regio Lombardije was. “Ik acht de kans groot dat er nog zulke gevallen zullen komen”, aldus viroloog Marc Van Ranst.

De Nederlander die donderdagavond positief testte was kort geleden in de regio Lombardije. Hij ligt in quarantaine in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Zijn toestand is niet bekend. “Er is nu een contactonderzoek gestart om te zien met wie die persoon is omgegaan”, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een persbericht.

“Ik kan me goed voorstellen dat mensen bezorgd zijn”, zei minister Bruins van Volksgezondheid. “Het is goed dat direct een contactonderzoek start: wie is er met deze meneer in verbinding geweest. Op basis van het risico gaan we kijken welke maatregelen moeten worden genomen.”

Het is nog niet duidelijk hoe de man terugkeerde uit Italië. Was dat per auto of bus, of met het vliegtuig? De dichtstbijzijnde luchthaven is Eindhoven, waar ook veel Belgen op vliegen.

Vertragen, niet stoppen

Of de man eventueel in contact kwam met Belgen, zal nog moeten blijken. Viroloog Marc Van Ranst nuanceert het feit dat de besmetting vlak aan de Belgische grens werd ontdekt. “Het maakt in feite niet uit of die man in Tilburg, Amsterdam of Scheveningen woont. Hij is onderschept en ligt in quarantaine, waarmee het gevaar dat hij nog met andere mensen in contact komt en besmet geweken is. Maar men zal dus wel moeten zien met wie hij in contact is geweest.”

De man een is 56-jarige ondernemer uit Loon op Zand. Zo melden verschillende bronnen aan Omroep Brabant. Hij vierde deze week op "meerdere dagen op verschillende locaties" carnaval, zeggen twee bekenden tegen BNR Nieuwsradio. Ook zou hij voor zijn werk veel door Europa reizen.

Elders in Europa

Donderdag werden ook in Frankrijk 12 nieuwe besmettingen gemeld. Dat brengt het aantal bij onze zuiderburen op 38. In Noord-Ierland en Denemarken werd donderdag een eerste geval van coronavirus gemeld. Net als in Nederland bleek er ook daar telkens een link met Noord-Italië te zijn. Dat bewijst nog maar eens dat het virus zich aan het verspreiden is binnen Europa, via Italië. Van Ranst: “Ik acht de kans groot dat er nog gevallen zullen volgen van mensen die uit die Italiaanse regio komen en drager zijn van het virus. We kunnen het virus vertragen, maar niet stoppen.”

Ook in Italië blijft het aantal besmettingen en doden oplopen. In totaal kwamen daar al 17 personen om het leven en werden al 650 mensen besmet met het virus. 

bekijk ook

 Patiënt ontsnapt uit quarantaine door coronavirus en geeft interview… tot de dokters hem te pakken krijgen

“Welk coronavirus?” Opmerkelijke beelden tonen hoe gasten in hotel Tenerife genieten van zon en gratis champagne

UITGELEGD. Wat is het coronavirus?

Door tg
Helden van corona
Slachtoffers van corona