Elke 85 seconden rukt brandweer uit, en dat is meestal niet voor een brand

Gemiddeld duizend keer per dag rukt de brandweer uit. Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Afgerond elke anderhalve minuut moet in Vlaanderen de brandweer uitrukken voor een noodsituatie, gaande van een brand tot een zwaar verkeersongeval of ernstige stormschade. Dat hebben de 20 Vlaamse brandweerzones becijferd, op basis van de cijfers van 2019. De brandweer rukte dat jaar in Vlaanderen in totaal meer dan 370.000 keer uit, gemiddeld zo’n 1.000 keer per dag. Of elke 85 seconden.

“Het cijfer toont nog eens aan hoe nuttig, nodig en belangrijk de brandweer wel is”, zegt Bert Brugghemans van het Netwerk Brandweer, tevens de grote baas van de brandweer Antwerpen.

Ondanks de term ‘brandweer’ heeft weliswaar maar een fractie van het werk met echte branden te maken, zo blijkt nog uit de cijfers. Het merendeel van de opdrachten zijn ziekenwageninterventies of betreft het verwijderen van wespennesten. Echte branden tellen maar voor zo’n 5 procent van de interventies. Al gaat het in reële cijfers om bijna 20.000 interventies, “of zo’n 55 branden per dag “, aldus nog Brugghemans.

Hij beklemtoont dat brandweerwerk – “net als in vele van onze buurlanden” - “mede draait op het werk van bijna 8.700 vrijwillige brandweerlui, die dit engagement uitvoeren naast hun gewone job.”

Hoewel er de voorbije maanden berichten waren dat het aantal vrijwillige brandweerlui daalt, merken ze dat niet in de brandweerschool van de provincie Antwerpen. “Daar kampen ze met een erg grote instroom van kandidaten.”

Elke 85 seconden rukt brandweer uit, en dat is meestal niet voor een brand
Door wer
AANGERADEN
Meest recent