Abonnee worden? Kies je leesformule

28/02/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

SP.A wil boete voor werkgevers die te veel opeenvolgende dagcontracten gebruiken

Vorig jaar werden in ons land 6.444.000 dagcontracten uitgeschreven, waarvan 2.800.000 opeenvolgende dagcontracten bij eenzelfde gebruiker. Vooral in de transportsector, de schoonmaak en de beveiliging wordt die techniek gebruikt om geen vaste contracten te moeten geven. Problematisch, vindt SP.A. “Interimwerk dient om een tijdelijke verhoogde werkdruk op te vangen, maar interimwerk via lange periodes van opeenvolgende dagcontracten leidt tot inkomensonzekerheid bij tienduizenden werknemers”, zegt Kamerlid Meryame Kitir. Met een nieuwe wet wil ze werkgevers die te vaak gebruikmaken van opeenvolgende dagcontracten beboeten.

In 2018 werd binnen de Nationale Arbeidsraad beslist om dat specifieke gebruik van opeenvolgende dagcontracten met een vijfde te verminderen. “In 2019 werden er echter 200.000 meer uitgeschreven dan afgesproken”, zegt Meryame Kitir. “Blijkbaar zal dat misbruik enkel stoppen als we werkgevers financieel treffen.”

Net zoals in Frankrijk en Nederland pleit ze ervoor dat werkgevers een heffing moeten betalen bij overmatig gebruik. Het gaat om een forfait van 250 euro vermenigvuldigd met het aantal uitzendkrachten met opeenvolgende dagcontracten dat binnen een trimester werd tewerkgesteld bij de werkgever. (mvdr, agy)

AANGERADEN