Drugs vaker aan huis geleverd in postpakketje

Bron © BELGA

Foto: © Syda Productions

Op de luchthavens van Zaventem en Bierset is vorig jaar liefst 241 kilogram cannabis en 150,5 kilogram cocaïne onderschept in postpakketten. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2018, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag. Ook het aantal pillen synthetische drugs steeg spectaculair: van 11.175 naar 137.590 stuks.

De drugs werden onderschept door de douane op beide luchthavens. Verdachte pakketten worden er afgezonderd en gecontroleerd, met resultaat. “De stijging is gigantisch”, klinkt het bij de FOD Financiën, waar de douane onder valt. “Nochtans voeren we niet meer controles uit dan het jaar voordien.”

De onderschepte drugs in postpakketten zijn altijd kleine hoeveelheden. “Het zijn meestal gebruikershoeveelheden voor de huis-, tuin- en keukengebruiker. Niet de grote georganiseerde ladingen”, klinkt het. “Vroeger moesten mensen hun drugs in donkere steegjes kopen. Vandaag bestellen ze hun spul in enkele klikken online en laten ze het als normaal postpakket thuis leveren.”

LEES OOK. Vrouw sterft na MDMA in wijn, maar criminelen zijn ook op andere manieren creatief om drugs te smokkelen (+)

AANGERADEN