“Turkije houdt geen Syrische vluchtelingen naar Europa meer tegen”

Bron © BELGA

Foto: AFP

Turkije houdt geen Syrische vluchtelingen meer tegen die via land of zee Europa proberen te bereiken. Dat zegt een hoge Turkse functionaris aan persbureau Reuters. De bron zegt dat de politie, kustwacht en grenswachten al instructies hebben gekregen.

Volgens een bron van het Franse persbureau AFP werd het besluit om “de poorten open te zetten” in de nacht van donderdag op vrijdag genomen tijdens een bijzondere bijeenkomst van de nationale veiligheidsraad, die werd voorgezeten door president Recep Tayyip Erdogan.

“We zullen degenen die naar Europa willen gaan niet langer tegenhouden”, zo zegt een hooggeplaatste Turkse ambtenaar. Volgens Turkse mediaberichten zijn verschillende groepen migranten vrijdagochtend in West-Turkije op weg naar de grens met Griekenland.

De maatregel zou te maken hebben met de verwachte komst van meer vluchtelingen uit Idlib. Het Syrische regeringsleger is bezig met een offensief om die provincie aan de grens met Turkije in handen te krijgen. Dat heeft geleid tot een enorme vluchtelingenstroom. In Turkije bevinden zich al zowat 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen.

In het verleden heeft Turkije er al vaker mee gedreigd de migranten die Europa willen bereiken niet langer tegen te houden. Volgens waarnemers probeert Ankara op die manier druk uit te oefenen op de Europese landen.

Europese Commissie “verwacht dat Turkije zich aan migratiedeal houdt”

De Europese Commissie verwacht echter dat Turkije de bepalingen uit de vluchtelingendeal uit 2016 blijft nakomen. “Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ons vandaag nog laten weten dat er niets veranderd is”, zegt een woordvoerder van de Commissie. De Europese Commissie is officieel niet op de hoogte gebracht van veranderingen in het Turkse migratiebeleid, zegt woordvoerder Peter Stano. “De deal tussen de EU en Turkije is nog altijd geldig en we verwachten dat Turkije zich daaraan houdt”, klonk het.

Brussel en Ankara sloten in 2016 een omstreden vluchtelingendeal, waarbij de EU alle migranten die illegaal vanuit Turkije de oversteek wagen naar Griekenland en daar geen asiel krijgen, mag terugsturen. De EU moet dan voor iedere migrant die wordt teruggestuurd een in Turkije geregistreerde Syrische vluchteling opnemen. Brussel heeft daarvoor de afgelopen jaren 6 miljard euro vrijgemaakt.

Ook over grote migratiebewegingen richting Griekenland en Bulgarije is de Commissie niet op de hoogte. “We zijn ons bewust van de berichten, maar we moeten onze eigen analyse maken”, aldus Stano. “We volgen dit van heel nabij op en zullen gepaste actie ondernemen indien nodig.”

Door jvh
AANGERADEN