Kenny De Ketele zevende in puntenkoers

Foto: Photo News

Op het WK baanwielrennen in Berlijn is Kenny De Ketele (34) zevende geworden in de puntenkoers. De zege was voor de 19-jarige Nieuw-Zeelander Corbin Strong.

De Ketele startte voorzichtig en moeide zich weinig in de debatten. De Pool Wojciech Pszczolarski, de Nieuw-Zeelander Corbin Strong en de Wit-Rus Raman Ramanau pakten de eerste bonusronde. Al snel volgde de Nederlander Roy Eefting hun voorbeeld. Na een kwartier wedstrijd roerde De Ketele zich een eerste keer, maar het leverde geen puntengewin of bonusronde op. Halfweg moest hij een extra inspanning leveren toen hij met enkele renners achterop geraakte maar hij zette de scheve situatie recht. Even later sprokkelde hij zijn eerste punt. De Ketele geraakte stilaan op dreef en probeerde opnieuw weg te geraken, maar dat lukte niet. Het leverde hem wel een tweede punt op. Ook een derde poging leverde niks op maar hij won wel de sprint en dikte zijn puntentotaal aan tot zeven. Even later voegde hij daar drie punten aan toe.

In de slotfase bleef De Ketele proberen, maar een ronde pakken lukte niet meer. Hij won wel de slotsprint voor dubbele punten. Dat leverde hem uiteindelijk de zevende plaats op. De zege was finaal voor de Nieuw-Zeelander Corbin Strong. De Spanjaard Sebastian Mora pakte zilver, de Nederlander Roy Eefting brons.

 Kenny De Ketele zevende in puntenkoers
Foto: Photo News

Kenny De Ketele: “Toch wat ontgoocheld”

“Ja, ik ben wat ontgoocheld”, reageerde De Ketele. “In het begin namen vier renners makkelijk een ronde. Daarna werd er wel gereageerd op aanvallen, zeker op de mijne. De Nederlander Roy Eefting, een van die vier die een ronde pakte, zat daarna heel de wedstrijd tussen zijn kader. Maar hij pakt wel brons. Ik ben tijdens de wedstrijd zeker vier keer van tactiek veranderd en blijven aanvallen. Ik wou op het einde nog tonen dat mijn benen nog goed waren, vandaar die winst in de slotspurt. Ik ben echt in topvorm. Op training heb ik indruk gemaakt. Alleen heeft dat nu geen resultaat opgeleverd in de puntenkoers. Ben ik mee in het begin om die ronde te pakken, dan waren ze zeker nog niet klaar met mij. Maar het is wat het is. Je moet vaak gokken: meegaan of niet. Dat hoort bij de puntenkoers. Het moet dan maar zondag gebeuren in de ploegkoers. Ook Robbe Ghys is sterk, er is zeker iets mogelijk. Deze puntenkoers zorgt voor vertrouwen voor zondag. Het is ook een training die je niet kan simuleren, ik ben een paar keer diep moeten gaan. Nu goed recupereren en er zondag opnieuw een patat op geven.”

De Ketele won al drie medaille in de puntenkoers: een keer zilver (in 2017 in Hongkong) en twee keer brons (in 2012 in Melbourne en 2016 in Londen).

In de ploegkoers werd hij in 2012 in Melbourne wereldkampioen met Gijs Van Hoecke en pakte hij vorig jaar in Pruszkov brons met Robbe Ghys, met wie hij zondag een nieuwe gooi doet naar een medaille.

Door Van onze reporter in Berlijn Werner Bourlez
AANGERADEN