VS en taliban tekenen akkoord dat een einde moet maken aan oorlog in Afghanistan

Bron © BELGA

Zalmay Khalilzad, de VS vertegenwoordiger, en Mullah Abdul Ghani Baradar, medeo-stichter van de taliban, tekenen een vredesovereenkomst. Foto: AFP

Vertegenwoordigers van de Verenigde Staten en de Afghaanse taliban hebben zaterdag in Doha (Qatar) een akkoord ondertekend, dat een einde moet maken aan de oorlog in Afghanistan die al meer dan 18 jaar duurt. Het akkoord moet de weg vrijmaken voor directe onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van de taliban en de Afghaanse leiders in Oslo volgende maand, zo meldden Amerikaanse functionarissen.

De Verenigde Staten en de NAVO-bondgenoten zullen al hun troepen binnen 14 maanden uit Afghanistan terugtrekken, als de taliban zich houden aan hun engagementen binnen dat akkoord. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring van de Amerikaanse en de Afghaanse regering. Binnen de 135 dagen na de ondertekening van het akkoord, bouwen de VS hun troepenmacht al af tot 8.600 militairen.

Geen terrorisme

In ruil voor de initiële terugtrekking van militairen uit Afghanistan, beloven de taliban hun banden met alle terroristen te breken en te vermijden dat Afghaanse gebieden een toevluchtsoord worden voor militanten. Ook moeten zij vredesgesprekken voeren met de regering in Kaboel.

De Amerikaanse speciale gezant voor de Afghaanse verzoening, Zalmay Khalilzad, en de politieke leider van de taliban, Abdul Ghani Baradar, ondertekenden het akkoord tijdens een ceremonie in het Sheraton-hotel in de Qatarese hoofdstad. Daar vonden de onderhandelingen plaats gedurende meer dan anderhalf jaar.

Pompeo: “We staan nog maar aan het begin”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en vertegenwoordigers uit een twintigtal landen en internationale organisaties woonden de ceremonie bij. Pompeo beschouwt het akkoord als “een echte test” voor de vredesinspanningen. “We staan nog maar aan het begin”, zei hij in Doha. “Een significante beperking van het geweld zal de omstandigheden voor vrede scheppen, en de afwezigheid daarvan de omstandigheden voor mislukking.”

In Afghanistan zei de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper dat de VS niet zullen aarzelen het akkoord nietig te verklaren, als de taliban zich niet aan hun engagementen houden. Wel sprak hij van “grote vooruitgang” naar het beëindigen van de langste oorlog waarin de VS zijn betrokken. “Als de taliban het akkoord eren, zullen de Verenigde Staten starten met een voorwaardelijke, ik herhaal een voorwaardelijke beperking van het aantal troepen”, aldus nog Esper.

Taliban: militaire operatie stopgezet”

Van hun kant verzekerden de taliban dat ze hun beloftes zullen respecteren. “Aangezien het akkoord vandaag is getekend, en ons volk gelukkig is en dat viert, hebben we al onze militaire operaties in heel het land stopgezet”, aldus Zabihullah Mujahid, woordvoerder van de taliban in Kaboel.

Het akkoord tussen de VS en de taliban is geen vredesverdrag in de klassieke betekenis, aangezien een van de conflictpartijen, de regering in Kaboel, niet betrokken is.

Gevangenenruil

In het akkoord dat de VS en de taliban zaterdag ondertekenden is ook een grote gevangenenruil opgenomen, om “het vertrouwen” tussen beide partijen te herstellen. “Meer dan 5.000 talibangevangenen en meer dan 1.000 gevangenen (onder de Afghaanse troepen gesteund door Washington, nvdr.) zullen tegen 10 maart worden bevrijd, op de eerste dag van de inter-Afghaanse onderhandelingen”, bepaalt het akkoord.

EU: “belangrijke eerste stappen”

De Europese Unie verwelkomt het akkoord en de gezamenlijke vredesverklaring van Afghanistan en de VS als “belangrijke eerste stappen” naar een duurzame oplossing voor het conflict in Afghanistan, dat al 18 jaar aansleept.

De Europese hoge vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid, Josep Borrell, waarschuwt dat de “huidige kans om naar vrede te gaan, niet mag worden gemist”. In een persbericht stelt hij dat onmiddellijk onderhandelingen moeten worden opgestart met alle politieke fracties en maatschappelijke bewegingen.

”Het conflict heeft een politieke oplossing nodig waarin mensenrechten, ook vrouwenrechten, worden gerespecteerd en gezamenlijke grieven worden aangepakt”, aldus de verklaring van Borrell, in naam van de 27 landen van de EU.

Borrell roept alle partijen nog op “de belangen van de natie boven alle andere overwegingen” te plaatsen. Ook is de EU bereid om het vredesproces te faciliteren en te steunen. Daarover trad Borrell wel niet in detail.

AANGERADEN