Protest tegen Duitse voetbalbond en eigenaar Hoffenheim blijft duren: opnieuw wedstrijd in Bundesliga stilgelegd

Foto: Andreas Gora/dpa

De protesten tegen Hoffenheim-eigenaar Dietmar Hopp gaan maar niet liggen. Zaterdag werd de wedstrijd tussen Hoffenheim en Bayern München (0-6) stilgelegd wegens kwetsende spandoeken aan het adres van Hopp, maar zondag ging het protest gewoon door.

LEES OOK. Bizarre beelden uit Duitsland: spelers Bayern München zetten eigen fans op hun plaats en spelen kwartiertje rondo met tegenstander

Bayern-fans maakten het zaterdag op bezoek bij Hoffenheim al te bont met spandoeken als ‘Hopp is een hoerenzoon’. Zelfs het Bayern-bestuur vond dat veel te ver gaan, waardoor de wedstrijd eerst werd stilgelegd en nadien werd verder gespeeld met enkele passjes en een applausronde tijdens de officiële speelminuten.

Hoffenheim - Bayern München. Video: Het Nieuwsblad

Zondag was het weer van dat, dit keer in Berlijn. De fans van Union Berlin, één van de bekendste traditieclubs in het internationale voetbal, gingen ook hard in tegen Hopp en Hoffenheim tijdens de partij tegen Wolfsburg. Een nieuwe banner met ‘Hoerenzoon’ werd opgehangen door de thuisfans, waardoor de wedstrijd werd stilgelegd door de scheidsrechter. Na een korte onderbreking en het weghalen van het spandoek werd de wedstrijd hervat.

50+1

Hopp wordt gehaat in Duitsland omdat hij met bakken geld Hoffenheim verhief van een club in de marge naar een steeds groeiende grootmacht in het Duitse voetbal. De grootste reden voor de negatieve sfeer rond Hopp is de zogenaamde 50+1-regel, waarbij de eigenheid van de Duitse clubs gegarandeerd wordt omdat clubs voor 51 procent in handen zijn van de leden. Buitenlandse investeerders kunnen zo dus geen invloed uitoefenen op het Duitse voetbal, zoals met pakweg PSG in Frankrijk wel gebeurde.

Hoffenheim ontspringt die regel wegens de uitzondering dat Hopp al twintig jaar verantwoord geld in de club pompt. De fans van onder meer Borussia Dortmund hekelden die uitzonderingsregel al in 2018 met enkele spreekkoren en kregen daarvoor drie uitmatchen zonder uitsupporters tegen Hoffenheim als straf. Die straf werd vorige week uitgesproken, waardoor het protest tegen Hopp weer oplaait.

Protest tegen Duitse voetbalbond en eigenaar Hoffenheim blijft duren: opnieuw wedstrijd in Bundesliga stilgelegd
Foto: Andreas Gora/dpa
Protest tegen Duitse voetbalbond en eigenaar Hoffenheim blijft duren: opnieuw wedstrijd in Bundesliga stilgelegd
Foto: AP
Door Laurens Van Heuverswijn
AANGERADEN