Daar is de VAR in de koers: recidivist Moscon uit koers genomen na gooien met fiets

Foto: Photo News

Gianni Moscon is opnieuw in het oog van een stormpje terechtgekomen. De renner van Ineos gooide na een valpartij een fiets op een agressieve wijze in het rond en tegen een Belgische renner. Hij werd uit koers genomen door de koers-VAR. “Ik kroop uit de gracht en kreeg plots een fiets naar mij gegooid”, aldus slachtoffer Jens Debusschere.

LEES OOK. Kasper Asgreen houdt jagend peloton kilometerslang af en wint Kuurne-Brussel-Kuurne

De wedstrijdjury nam die beslissing wegens “agressief en ongeoorloofd gedrag naar andere renners toe”.

De 25-jarige Italiaan gooide na een val, aan de voet van de Knokteberg na 133 kilometer koers, een fiets tegen het lichaam van Jens Debusschere. De ‘support commissaire’ had dit opgemerkt en gaf dit voorval meteen door aan de jury. Zij namen gezamenlijk een beslissing en zetten de Italiaan prompt uit koers. Debusschere hield aan het incident snijwonden aan de handen over. De tandwielen van de fiets reten zijn hand open.

Lange lijst incidenten

De Italiaan sleept al enkele jaren een kwalijke reputatie mee in het peloton. In april 2017 maakte hij tijdens de Ronde van Romandië racistische opmerkingen tegen de Franse renner Kévin Reza, waarna het team hem voor zes weken schorste. In het najaar werd hij door collega-renners Reichenbach beschuldigd voor een nieuw probleem: de Zwitser beweerde dat de Italiaan hem bewust ten val bracht. Moscon werd toen nog vrijgesproken, voornamelijk wegens gebrek aan bewijs. Reichenbach brak bij de val zijn elleboog. Op het WK werd hij ook al gediskwalificeerd wegens aan de wagen hangen.

In 2018 ging het andermaal mis voor Moscon. In de Tour werd hij gediskwalificeerd wegens het slaan van een andere renner, Elie Gesbert. De UCI schorste Moscon vervolgens vijf weken. Na de wedstrijd werd ook bekend dat Moscon een geldboete kreeg voor het ostentatief weggooien van zijn rugnummer op de openbare weg.

Debusschere: “90 procent van peloton geen fan van Moscon”

Jens Debusschere begreep achteraf niet waarom Moscon zo heftig reageerde. “Waarom was dat nodig? Dit zijn nu eenmaal nerveuze koersen waarin je al eens moet afremmen en herbeginnen. Er was nog niets verloren daar. Als je daar gewoon je fiets neemt en vertrekt… Zijn reactie was wel overdreven”, aldus Debusschere. “Ik denk dat het de fiets van Dimitri Claeys was die mijn richting was. Ik kwam gewoon uit de gracht geklauterd en kreeg plots een fiets recht naar mijn hoofd. Die moment kun je hem de grond inkloppen, hé (lacht). Je zit vol adrenaline en je wil zo snel mogelijk voort. Ik snap zijn reactie niet, maar wel zijn reflex om snel te willen vertrekken. Zijn reputatie heeft ie ook niet mee. Het is een opeenvolging van incidenten.”

“Ik sprak vrijdag nog met Guy Dobbelaere, UCI-commissaris. Die was toen duidelijk: wie anderen in gevaar brengt tijdens de koers, gaat eruit. Op de stoep springen valt daar onder, maar dit zeker ook. Het wordt misschien wat uitvergroot nu, maar het is goed dat hij gestraft wordt. Vraag aan 90 procent van het peloton hoe de relatie met Moscon is en je zal veel negatieve reacties krijgen. Maar hij zal niet meer veranderen, denk ik. Mijn hand bloedde, maar het zal wel meevallen als blessure.”

Door Laurens Van Heuverswijn, Bram Vandecapelle
AANGERADEN