Erdogan vraagt Merkel lasten van vluchtelingencrisis eerlijker te verdelen

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft maandagavond tijdens een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel aangegeven dat de lasten van de vluchtelingencrisis eerlijker verdeeld moeten worden. Dat meldt het Turkse persbureau Anadolu op basis van de Turkse autoriteiten.

Volgens Erdogan moeten alle landen “hun internationale verplichtingen nakomen door verantwoordelijkheden eerlijk te verdelen”, schrijft Anadolu zonder te specificeren wat die verantwoordelijkheden zijn.

De Turkse autoriteiten maakten vorige week duidelijk geen migranten meer te zullen tegenhouden die richting Europa gaan. Sindsdien zijn duizenden migranten vanuit Turkije naar de grens met Griekenland gegaan, waar ze door de Griekse veiligheidsdiensten worden tegengehouden.

LEES OOK. Vast in niemandsland: Erdogan lokt duizenden vluchtelingen richting Europa, maar Griekenland sluit grens hermetisch af (+)

Erdogan bevestigde zaterdag dat Ankara de vluchtelingen niet langer tegenhoudt, omdat het land de toestroom van mensen uit het Noord-Syrische Idlib niet langer kan bolwerken. Door de escalatie van het conflict daar zijn bijna 1 miljoen mensen op de vlucht geslagen en naar de Turkse grens getrokken, terwijl Turkije al meer dan 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt. Door de vluchtelingen en migranten niet langer tegen te houden, hoopt Ankara de EU mee in het Syrische bad te trekken.

AANGERADEN