Belgische Syriëstrijders vechten mee in Idlib

© AFP

Minstens 25 Belgische Syriëstrijders verblijven momenteel in de noordwestelijke Syrische provincie Idlib. Sommigen van hen vechten er mee met de jihadistenbewegingen, rebellenmilities en het Turkse leger tegen de troepen van de Syrische president Assad en het Russische leger. Belgische veiligheidsdiensten bevestigen dat het onder meer gaat om jihadisten die eerder lid waren van Sharia4Belgium, schrijft De Morgen dinsdag.

Idlib geldt als het laatste bolwerk van jihadisten en rebellen in de Syrische burgeroorlog tegen het regime-Assad. De provincie kwam in 2015 in handen van de rebellen, maar de laatste tijd voerden de legertroepen het offensief op. Naar schatting een miljoen mensen sloegen op de vlucht. De situatie escaleerde verder nadat vorige week bij een Russisch-Syrisch bombardement 33 Turkse soldaten om het leven kwamen.

Tot dusver onbekend was de bijdrage van Belgische jihadisten aan de strijd in Idlib. Nu bevestigen bronnen bij de binnenlandse veiligheidsdiensten aan De Morgen dat minstens 25 zogenaamde Foreign Terrorist Fighters in de regio verblijven.

Zij zijn daar ook niet alleen, maar vaak met een gezin en kinderen. Goedgeplaatste bronnen melden dat velen al maanden mee onder vuur liggen in Idlib. Heidi De Pauw van Child Focus bevestigt die berichten. “Inderdaad, een honderdtal Belgische kinderen is nog steeds niet gelokaliseerd. We maken ons daar grote zorgen over.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten