Door coronavirus vastgehouden wielerploeg slaakt noodkreet: “Dit is niet normaal, we worden behandeld als pestlijders”

De ploeg van Cofidis die deelnam aan de UAE Tour. Foto: AFP

De renners die al enkele dagen in quarantaine op hotel in Abu Dhabi zitten – nadat de UAE Tour werd stopgezet vanwege het coronavirus – proberen zich nog te amuseren. Maar Cofidis-baas Thierry Vittu is de hele situatie beu en spreekt op de website van de wielerploeg van een “abnormale situatie”.

LEES OOK. Renners zitten al dagen in quarantaine op hotelkamer en proberen op de gekste manieren fit te blijven

“We raken gefrustreerd omdat we maar geen nieuws krijgen”, klonk het maandag bij Cofidis-renner Nathan Haas tegenover Cyclingnews. “Ze hebben ons opnieuw getest op sporen van het coronavirus. We hadden de resultaten vanmorgen (maandag, nvdr.) moeten krijgen, maar we krijgen maar geen updates.”

Volgens Cofidis testten de renners van de Franse ploeg afgelopen weekend allemaal negatief, maar blijft het een ingewikkelde situatie in Abu Dhabi. Ploegbaas Thierry Vittu, die ook al vijf dagen in quarantaine zit, deed in een bericht op de ploegwebsite een boekje open over de situatie in de Verenigde Arabische Emiraten.

“Ik denk dat dit echt niet normaal is”, aldus de Fransman. “We worden tegen onze wil vastgehouden op een plek die we niet hebben gekozen en voor een onbekende periode. Dit laatste punt is het meest ingewikkelde. We hopen altijd dat de zaken hier snel beter zullen worden en dat er niets gebeurt. De communicatiemiddelen (internet, sociale netwerken, telefoon, pc...) die we hebben, helpen om deze situatie leefbaar te maken. Ze laten op z’n minst toe onze geliefden gerust te stellen.”

“Maar ze hebben hier net aan mijn deur gebeld. Dat moet het ontbijt zijn dat aan de deur werd achtergelaten. Zo krijgen we onze maaltijden. Wanneer je iemand van het hotel in de gang tegenkomt, rent die weg... We worden behandeld als pestlijders. Onze kamers zijn al vijf dagen niet meer schoongemaakt. Je moet naar de lift gaan, waar een kar staat met lakens, zeep, handdoeken enzovoort. Dit is de situatie waar we inzitten. Maar het moreel blijft goed. Dit verhaal zal ooit goed eindigen!”

Door coronavirus vastgehouden wielerploeg slaakt noodkreet: “Dit is niet normaal, we worden behandeld als pestlijders”
Foto: Photo News

FDJ test negatief

Intussen hebben vijf van de twaalf leden van wielerploeg Groupama-FDJ negatief getest op het coronavirus. “We wachten nu op de resultaten van de andere zeven”, klinkt het.

“Vrijdag mochten we hier nog vrij rondlopen in het hotel”, vertelde FDJ-klimmer David Gaudu aan L’Equipe. “Naar de gym of het zwembad, en we mochten contact hebben met andere hotelgasten. Toen kregen we de resultaten van onze testen, die allemaal negatief waren. Maar zondagochtend werd onze verdieping afgezet door de beveiliging en sindsdien mochten we niet meer uit onze kamers. We weten nog altijd niet waarom.”

“Het is een gekke situatie”, aldus de Fransman, die het verhaal van Vittu bevestigt. “We hebben wel alles wat we nodig hebben: shampoo, douchegel, handdoeken, vuilzakken, … Het eten wordt in plastic zakken afgezet voor onze deur. Het is wel grappig, want als je de deur opendoet om je eten te nemen, zie je het hotelpersoneel weglopen door de gang.”

Ploegmaat Arnaud Démare deelde een video vanuit zijn hotelkamer. “Uitzicht op het balkon, de gang, de slaapkamer, een mix van de laatste vijf dagen dat we vastzitten in het hotel! Ik weet niet hoe we het moreel hoog kunnen houden zonder trainingen op zeventien dagen van Milaan-San Remo.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN