Wilsverklaring bij euthanasie wordt onbeperkt geldig in de tijd

Themabeeld

Themabeeld © PHOTOPQR/LA MONTAGNE

De wilsverklaring voor euthanasie wordt binnenkort onbeperkt geldig in de tijd. De plenaire Kamer heeft daarvoor donderdag een wetsvoorstel goedgekeurd. CD&V en Vlaams Belang onthielden zich bij de stemming, terwijl N-VA en CDH verdeeld stemden, met zowel stemmen voor als tegen en onthoudingen. Bij MR was er één onthouding van minister Marie-Christine Marghem.

jvh

Volgens de huidige wet kan iemand een wilsverklaring ondertekenen waarin hij aangeeft dat hij euthanasie wil indien hij in een onomkeerbaar bewustzijnsverlies of coma terechtkomt. Maar die aanvraag moet elke vijf jaar worden vernieuwd.

“Een onnodige administratieve verplichting voor de patiënt”, vindt Barbara Creemers (Groen), die het wetsvoorstel indiende. “Eenmaal uitgevoerd, moet de verklaring geldig blijven, tenzij de betrokken partijen zich bedenken. Dan kan ze op elk moment weer worden ingetrokken.”

30.000 vervallen wilsverklaringen

Cijfers uit 2018 tonen aan dat van 30.000 nog levende Belgen de wilsverklaring intussen vervallen was. In 2019 alleen al zouden 7.156 Belgen hun wilsverklaring opnieuw moeten vernieuwen. “Dat wil zeggen dat dokters niet meer aan hun wens kunnen tegemoetkomen als ze in een onomkeerbare coma terechtkomen. Ons wetsvoorstel maakt hiermee komaf”, legt Creemers uit.

Wie een wilsverklaring opstelde tussen 1 januari 2020 en de inwerkingtreding van de wet is bijvoorbeeld wel nog gebonden aan de geldigheidsduur van 5 jaar. Zij kunnen op elk moment kiezen om die wilsverklaring om te zetten in een wilsverklaring van onbeperkte duur, weet Robby De Caluwé (Open VLD), die het voorstel amendeerde.

Er werden nog verschillende amendementen ingediend, maar die werden allemaal verworpen. Met het wetsvoorstel passeert een eerste ethisch debat de kaap van de plenaire vergadering. Volgende week staat het voorstel geprogrammeerd dat de abortuswet wijzigt. Het valt te betwijfelen dat die tekst vlot zal passeren, met N-VA, CD&V en Vlaams Belang die vierkant tegen zijn.

LEES OOK

Nu in het nieuws