Abonnee worden? Kies je leesformule

06/03/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Photo News

CD&V en SP.A willen niet en ook Maggie De Block zet vraagtekens

Noodregering lijkt doodgeboren kind

Veel hoop is er niet meer voor de noodregering, de piste waar koninklijk opdrachthouders Patrick Dewael (Open VLD) en Sabine Laruelle (MR) aan sleutelen. CD&V en SP.A willen niet en zelfs een liberaal kopstuk als Maggie De Block ziet er geen brood in. “Men kan roepen wat men wil, maar een noodregering heeft ook een meerderheid in de Kamer nodig”, zegt ze. “Ik zie het verschil niet.”

Vrouwen aan de macht Geens dringt aan op staatshervorming

“De opdrachthouders laten zich niet van de wijs brengen door uitingen in de pers”, klinkt het in de omgeving van Patrick Dewael (Open VLD) en Sabine Laruelle (MR). “Ze varen hun eigen koers.” En die staat volgens verschillende bronnen in de Wetstraat op een noodregering. De huidige rest van Zweeds, aangevuld met socialisten en groenen.

Die moet vooral een verdere ontsporing van de begroting tegengaan – het tekort staat zo’n 12 miljard euro in het rood – en het is de bedoeling dat ze maar een beperkte looptijd krijgt. Hoe ze de begroting precies onder controle wil krijgen, beslissen ze later wel. De coalitie stond al redelijk ver, maar op donderdag draaiden de wielen eraf.

Er heerst bij enkele partijen vooral veel wantrouwen tegen zo’n formule. Bij N-VA uiteraard: zij vallen uit de boot en vermoeden dat Dewael en Laruelle gewoon Vivaldi langs de achterdeur invoeren.

Maar ook CD&V wil er niet van weten. Door verder te werken op de bestaande restregering proberen de opdrachthouders hen voor een faît accompli te stellen, terwijl CD&V er blijft op hameren dat er een meerderheid aan twee zijden van de taalgrens moet zijn. Met PS én N-VA dus. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) kwam de puntjes nog eens op de i zetten. “Ik heb geen aanduiding dat er van ons standpunt wordt afgeweken”, klonk het op de radio. Om er nog eens fijntjes aan toe te voegen dat “de economische bekommernissen van Ecolo en PS mijlenver afstaan van onze economische bekommernissen.”

De meeste partijleden die we contacteerden delen die analyse. Eén CD&V’er is minder categoriek. “Je mag de economische impact van de corona-epidemie niet onderschatten. De roep om een nieuwe regering wordt alleen maar groter, bij de bevolking en bij de bedrijven. Maar goed, het is de top 3, met Joachim Coens, Hilde Crevits en Koen Geens, die de knoop moet doorhakken.” En die vinden Vivaldi nog altijd niets.

Puur mathematisch is dat al de doodsteek van Vivaldi, noodregering of niet. Tel daar nog eens bij dat de Vlaamse socialisten maar koele minnaars zijn van een noodregering. Die zijn mathematisch overbodig in Vivaldi. Dat ze inhoudelijk geen garanties krijgen, maakt het alleen maar moeilijker om zo’n piste te slikken.

Als liberale partijboegbeelden zoals minister van Volksgezondheid Maggie De Block dan vraagtekens beginnen zetten, dan lijkt het spel voor de noodregering helemaal uit. “Men kan roepen wat men wil, maar een noodregering moet ook een meerderheid hebben in de Kamer, dus ik zie niet goed het verschil”, zegt ze.

Dewael en Laruelle hebben in principe nog tot maandag 9 maart om verder te werken. Ze houden de moed er nog in. Maar zodra er een uitweg is of overduidelijk blijkt dat het niet meer gaat, zullen ze ook niet blijven aanmodderen. Dat laatste scenario lijkt dichterbij dan het eerste.

  Photo News

Vrouwen aan de macht

Opvallend beeld, gisteren in de Kamer: niet voorzitter Patrick Dewael (Open VLD) leidde het vragenuurtje in goede banen, wel ondervoorzitter Valerie Van Peel (N-VA, centraal op de foto). De vrouwen hadden het voor het zeggen in de Kamer, want even later werden de stemmingen in goede banen geleid door tweede ondervoorzitster Cecile Thibaut (Ecolo). Maandag wordt Patrick Dewael samen met Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle opnieuw bij de koning verwacht voor een stand van zaken van hun opdracht. Tijdens het vragenuurtje ging het onder meer over corona, waarbij premier Sophie Wilmès (links) haar papieren zakdoekjes toonde.(mvdr)

  ISOPIX

Geens dringt aan op staatshervorming

CD&V-vicepremier en voormalig koninklijk opdrachthouder Koen Geens breekt een lans voor een staatshervorming in een tekst die hij op zijn blog zette. Dat het nu economisch en politiek troebele tijden zijn, is geen beletsel. Sterker zelfs, dat is net reden te meer. “Het éne, namelijk budgettaire sanering en sociaal-economische vooruitgang, niet zonder het andere, namelijk een efficiënte staatsinrichting.”

Bij zijn kabinet valt te horen dat de tekst een uitloper is van zijn formatie-opdracht. Ook toen sleutelde Geens aan de voorbereiding van een staatshervorming. CD&V kondigde in aanloop naar de verkiezingen al aan dat de partij tegen 2024 naar een grondige hertekening wil van België. “Zonder traject naar een staatshervorming gaan we niet in een regering”, klinkt het.

Geens stelt dat de staatshervormingen voor politieke stabiliteit in ons land hebben gezorgd. Nu de formaties de laatste jaren steeds complexer worden, kan een verdere overheveling van bevoegdheden helpen. “België moet vandaag opnieuw de moed vinden om vijftig jaar toekomst te creëren, zoals het dat deed tussen 1970 en 1980. Dat was nochtans een van de economisch en budgettair moeilijkste periodes die het land ooit gekend heeft. Wat we nodig hebben is een duidelijk afgesproken menu, een strakke kalender en een helder proces.” (agy)

AANGERADEN