“Met de opbrengst van Spotify kan je als muzikant hooguit een koffie kopen”

Foto: Lara Roseeel Band

Gent - Er valt niet echt een label te kleven op de muziek van de Lara Rosseel Band. Maar wie het resultaat hoort van acht muzikanten die de spots niet op zichzelf richten maar alle aandacht laten uitgaan naar hun eigen instrument en dat van hun collega’s, kon bijna niet anders dan na afloop van het concert in de Handelsbeurs naar het tafeltje gaan waar de plaat in cd- en vinylversie te koop aangeboden werd. Dat deden wij alvast en dus prijkt De Grote Vrouw nu in onze platencollectie.

Lara Rosseel (afkomstig uit Veurne, maar woont nu in Gent) liet het zich naar het einde van het releaseconcert van haar debuutplaat De Grote Vrouw ontvallen: “als u van onze muziek genoot, dan kan u na de voorstelling tegen redelijke prijzen een cd of een plaat kopen. En u helpt ons daarmee om in de toekomst nog mooie projecten te doen. Want sommige mensen denken dat ze ons ook steunen door ons op Spotify te beluisteren. Maar met die opbrengsten kunnen we op het einde van het jaar hooguit een koffie drinken.” Ze zei het niet giftig, maar het moest er blijkbaar toch even uit. Voor de rest was er vooral heel veel speelplezier van haar gezicht af te lezen, donderdagavond in de Handelsbeurs.

 

Lara Rosseel volgde een klassieke muziekopleiding aan het Lemmensinstituut waar ze klassieke gitaar en cello volgde. Later volgde ze een bijkomende masteropleiding contrabas. Als contrabassiste werkte en werkt ze mee aan tal van projecten en bands, waaronder Zap Mama, Old Salt, Yves Meersschaert en nog veel andere. Zowel bij jazz- als folk- en rootsbands. Nu heeft ze haar eigen band en speelt ze samen met 7 collega’s muziek die vertrekt vanuit een oprechte en diepe liefde en respect voor de jazz, maar waarbij ze ook flirt met Afrikaanse traditionele ritmes. Muziek die ook filmisch aandoet. Hier en daar best dansbaar, al speelde ze donderdag in de Handelsbeurs een zittend concert, en haar muziek beviel een verliefd koppeltje op de eerste rij blijkbaar in die mate dat ze geen behoefte hadden om te dansen, maar hun stoelen dichter bij elkaar schoven om in elkaars armen te kunnen rusten, alsof ze thuis gezellig in de zetel lagen te genieten.

 

Het respect van de muzikanten voor hun eigen en elkanders instrument vertaalde zich ook in de opstelling van de groep: met zijn achten vormden ze een grote halve cirkel: niemand eiste de eerste rij op, er was ruimte voor iedereen. Ondermeer voor vier blazers: bugel. (wonderbaarlijk welke klanken uit zo’n eenvoudig instrument met amper enkele toetsen kan toveren), dwars- en andere fluiten, trombone, saxofoon. Die kregen af en toe de ruimte om hun kunsten solo te tlaten horen, maar muntten vooral uit in het harmonieus samenspelen, waardoor een heel warme klanksfeer ontstond. Verder nog een semi-akoestische gitaar, een percussionist die meer dan alleen maar een drumtoestel bespeelde, en iemand die zich mocht uitleven op vibrafoon en marimba. En Rosseel zelf dus, naast en achter haar contrabas. Het was de percussionist die halfweg het concert moest benadrukken dat Lara Rosseel wel degelijk de frontvrouw van de band was, en dat ze op alles haar stempel drukte. Zelf stelde Rosseel zich heel bescheiden op, en ze deed wat een muzikant het liefste doet. Spelen. In een paar korte solostukjes toonde ze dat een contrabas ook wel mogelijkheden biedt om op de voorgrond te treden, maar in het overgrote deel van het concert waren zij en haar instrument gewoon ‘één van de acht muzikanten’.

 

Rosseel liet zich voor haar debuutplaat De Grote Vrouw inspireren op het gelijknamige boek van de Israëlische schrijver Meir Shalev, die het verhaal vertelt van een 52-jarige man die in zijn familie alleen maar omringd wordt door vrouwen. Het boek was dus eerst, nu is er ook de plaat. En die bevat 9 instrumentale tracks. Soundtracks. Wie aan de verfilming van De Grote Vrouw begint moet alvast niet ver zoeken naar een soundtrack. Gewoon Lara Rosseel bellen.

www.lararosseel.be en Lara Rosseel Band op Facebook

 

Door Rudy Tollenaere
AANGERADEN