BINNENKIJKEN. Geert en Katrien creëren meer openheid en licht in hun Brusselse rijhuis

Het Brusselse rijhuis van Geert en Katrien vroeg om bewegingsvrijheid, licht en openheid. En dat kreeg het ook, na een intense verbouwing die negen maanden duurde en waarbij het gelijkvloers en de eerste verdieping aan de achterzijde volledig werden afgebroken. Alle binnenmuren verdwenen, de leefruimte werd helemaal opengetrokken over meerdere niveaus.

“We woonden vijf jaar in dit huis nog voor er één muur werd gesloopt”, zegt Geert. “Je wilt een woning echt door en door kennen, vooraleer je alles op zijn kop zet. Pas dan wisten we wat we écht wilden: plaats en licht.”

“De gesloten traphal werd vervangen door een opvallende open trap met tussenverdiepingen”, zegt Katrien. “Zo creëerden we meer openheid, meer licht en ook meer woonoppervlakte: de platformen hebben echt een functie. Eentje is bijvoorbeeld onze bibliotheek. Ook achteraan de woning werd er een flink stuk bijgebouwd.”

Katrien en Geert hebben het gevoel dat ze hun huis echt hebben gemaximaliseerd, zonder de charme te wissen. “Er bleef een stukje houten vloer en bakstenen muur bewaard en alle sierlijsten werden met respect behandeld”, klinkt het nog. “Er zitten nu veertien draagbalken in het huis, maar dat stoort niet, de stalen liggers zijn mooi verweven met de authentieke plafonds.”

Door Rien De Mey