Brussels minister Gatz schiet idee van taaltest Nederlands voor kleuters af

Bron © BELGA

Sven Gatz Foto: BELGA

Een toelatingsproef Nederlands voor zesjarigen is niet conform met het Vlaams regeerakkoord. Dat stelt Brussels minister Sven Gatz (Open VLD), die voor Nederlandstalig onderwijs bevoegd is in de Vlaams Gemeenschapscommissie (VGC). Hij reageert daarmee op het idee van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) om kinderen pas toe te laten tot het eerste leerjaar als ze slagen voor de taaltest.

De toelatingsproef die minister Weyts voor ogen heeft, staat in een voorlopige versie van het Vlaams onderwijsdecreet die werd voorgelegd aan de sociale partners. Minister Gatz oppert evenwel dat dit niet conform is met het Vlaams regeerakkoord, waar enkel instaat dat er taalscreenings worden uitgevoerd. “Ik ben formeel: wat momenteel voorligt, gaat in tegen het Vlaamse regeerakkoord én gaat in tegen datgene waar het Nederlandstalig onderwijs in Brussel en Vlaanderen voor staat”, zei Gatz.

LEES OOK. Forse kritiek op voorstel van minister Weyts om kleuters taaltest te laten afleggen: “Dit houdt totaal geen steek” (+)

“Het is een zeer slecht idee om zesjarige kinderen, op basis van een momentopname, in twee aparte groepen op te delen. Kinderen die zogezegd wél beschikken over een, door de Vlaamse regering bepaald, minimaal beheersingsniveau Nederlands en wél worden toegelaten tot het gewone lager onderwijs, en kinderen die daar zogezegd niet over beschikken en niet worden toegelaten. Dit laatste wil niet alleen zeggen dat deze jonge kinderen gestigmatiseerd worden, maar ook dat zij achterstand oplopen en kansen missen in hun schoolse carrière”, vreest Gatz.

Het idee van de taalscreenings vindt Gatz wel een zinvol idee, want het Brussels Nederlandstalig onderwijs heeft hier al een lange traditie met haar taalvaardigheidstoetsen.

Door jvh
AANGERADEN