Greta Thunberg spijbelt met duizenden klimaatjongeren in Brussel: “Een crisis die niet als crisis wordt behandeld”

Bron © Belga
/ Brussel -

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg was vrijdag de grote ster toen ze met duizenden klimaatspijbelaars in haar zog door Brussel liep op de Europese staking voor het klimaat. Ondanks de regen waren toch heel wat enthousiaste jongeren naar de hoofdstad afgezakt om mee te betogen. Volgens de Brusselse politie bracht de staking voor het klimaat 3.400 activisten op de been, de organisatie zelf spreekt van 5.000 deelnemers. ““Vandaag is een speciale dag”, zei Thunberg in een speech na de mars. “We zijn hier klimaatjongeren die alle Europese landen vertegenwoordigen.”

LEES OOK. Greta Thunberg maakt brandhout van nieuwe Europese klimaatwet: “Dit is capitulatie”

Mee op kop in de stoet stapten ook de Belgische boegbeelden van Youth for Climate Anuna De Wever en Adélaïde Charlier. Zij werden nog eens vergezeld van tientallen klimaatjongeren die vanuit heel Europa afzakten naar Brussel. Voor iedereen die een glimp van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg wilde opvangen, was het drummen. Ze werd stevig omringd door veiligheidsmensen en de rijkelijk aanwezige media.

Het parcours van de Europese klimaatstaking startte aan Brussel-Centraal, liep via de Kunstberg richting de Naamsepoort en van daaruit trok de menigte richting de Europese wijk. Nadien trokken de betogers nog een stukje over de Belliardstraat op weg naar het eindpunt aan het Jubelpark. Verschillende jongeren maakten van de gelegenheid gebruik om gewapend met vuilniszakken het zwerfvuil langs het parcours op te ruimen.

Green Deal

Met hun nieuwe protest keren de klimaatspijbelaars zich tegen de Europese Green Deal. Ze willen dat die echt als een voorbeeld geldt, maar ze vrezen dat de deal niet sociaal rechtvaardig genoeg zal zijn. Als Europa echt een voortrekkersrol wil spelen, mag dit geen greenwashing zijn, is de boodschap van de jongeren. De jongeren zijn ook teleurgesteld dat ze nog steeds op straat moeten komen om hun punt duidelijk te maken en dat hun wensen nog steeds niet vervuld worden.

“Het is nog altijd jammer dat we hier nog altijd moeten staan en het is jammer dat de klimaatkwestie nog altijd wordt genegeerd. We bevinden ons in een klimaatcrisis die nog altijd niet als crisis wordt behandeld”, verklaart Thunberg. De Zweedse activiste roept op om te stoppen met het boeken van kortetermijnwinsten, want die volstaan niet om de toekomst van de jongeren veilig te stellen.

Crisis

Thunberg vraagt dat iedereen zich met haar achter de wetenschap schaart en hen een betere toekomst biedt. “Dat is niet te veel gevraagd, denk ik”, zegt Thunberg. “Ons huis staat in brand. Deze week stelde de Europese Commissie een klimaatwet voor die eigenlijk vraagt dat we nog een paar jaar wachten vooraleer we de brand blussen. Dat is niet hoe je in een crisis moet handelen. Tijd is een luxe die wij niet hebben.”

Youth for Climate en Greta Thunberg krijgen tijdens de actie alvast steun van onder meer Students for Climate, Workers for Climate, Grootouders voor het Klimaat, Greenpeace, Climate Express en Rise for Climate.

bekijk ook

Greta Thunberg voert voor het eerst actie met klimaatjongeren in Brussel: “EU moet uitstoot verminderen in 2020”

Greta Thunberg maakt brandhout van nieuwe Europese klimaatwet: “Capitulatie”

Klimaatactivisten eisen meer inspraak in strijd tegen klimaatopwarming in Davos: “Er moet nog veel meer gebeuren”

Door belga, pjv
AANGERADEN