Milaan-Sanremo in oktober? Niet zo simpel als het lijkt

Foto: Photo News

De Strade Bianche na het WK en Milaan-Sanremo als de herfstklassieker. Dat is het scenario waarmee de Italiaanse organisator RCS hoopt de financiële put na de afgelasting te kunnen dempen. De ploegen zien het ook zitten, maar eenvoudig wordt het niet. De kalender zit nu al overvol.

Toen waren ze met zeven. Na de Strade Bianche zijn nu ook de Tirreno-Adriatico, Milaan-Sanremo, De Ronde van Sicilië, GP Industria & Artigianato, Trofeo Binda (dames) en de wielerweek Coppi e Bartali afgelast. Die eerste vier Italiaanse wedstrijden zijn in handen van RCS, die niet wil spreken van afgelast maar van uitgesteld. Het hoopt in het najaar de wedstrijden te laten plaatsvinden om zo het financiële verlies in te dammen. In oktober vindt er in Italië al een reeks eendagskoersen plaats, waaronder de Ronde van Lombardije. Milaan-Sanremo en Strade Bianche daarbij laten aansluiten, lijkt kalendergewijs de enige oplossing. Zeker omdat de klassieke renners en sprinters op het WK in de Zwitserse Alpen niks te zoeken hebben en zo een nieuw doel krijgen om naar toe te werken.

Ook de ploegen zien niet meteen een probleem. “Het WK in Qatar vond in 2016 plaats op 16 oktober. Voor een belangrijke wedstrijd kunnen renners zich echt nog wel opladen”, zegt Koen Pelgrim van Deceuninck - Quick-Step.

Bij de UCI willen ze echter niet vooruitlopen op de feiten. “Het is nu nog te voorbarig om ons daarover uit te spreken”, zegt onze landgenoot Tom Van damme, president van de wegcommissie van de UCI. “We moeten eerst afwachten hoeveel wedstrijden er zullen worden afgelast. Stel dat er nog twintig afgelastingen bijkomen, waar gaan we die steken? De kalender zit nu al propvol, daar kunnen niet zomaar twintig koersen ingeschoven worden. Indien de Italiaanse federatie een dossier zou voorleggen aan de UCI, zal die eerst onderzoeken of die verplaatste wedstrijd niet in het vaarwater van de andere wedstrijden komt.”

Door Bram Vandecapelle
AANGERADEN