Cameron Vandenbroucke zet eigen carrière voorlopig op een laag pitje: “Ik ben mijn vader niet, ik heb meer tijd nodig”

Zoek niet naar Cameron Vandenbroucke in de uitslagen van wielerwedstrijden. Het liefje van nationaal kampioen Tim Merlier geeft voorrang aan haar studies en dat valt momenteel niet te combineren met het nomadenbestaan van een wielrenster.

Voor de microfoon van RTBF doet de 20-jarige dochter van Frank Vandenbroucke haar verhaal. “Ik ben bezig met een bachelor communicatie en moet in mijn derde jaar een stage van drie maanden afwerken”, vertelt ze. “Dat is niet niks. Ik kan gelukkig mijn stage lopen bij Lotto-Soudal. Dat betekent dat je me vaak ziet op de wedstrijden maar niet als renster.”

Dat ze op de fiets momenteel niet kan presteren, is daar het gevolg van. “Ik concentreer me op mijn stage. Mijn studies liggen me na aan het hart maar ik ben nog altijd vaak op wedstrijden. Helaas niet als renster. Nadien? Dat zien we dan wel. Eerst mijn diploma halen, daarna heb ik de tijd om uit te maken wat ik ga doen. Ja, ik heb de voorbije maanden nagedacht over mijn carrière, mijn privéleven enzovoort. Maar ik spreek nog altijd van een kleine pauze, dit is niet het einde van mijn carrière.”

Toch was 2019 geen sportieve hoogvlieger, bekent Vandenbroucke. “Door blessures en ziekte was het inderdaad een ingewikkeld seizoen. Daar was ik mentaal niet klaar voor. En ja, dan begin je al eens na te denken. Het was dan ook vrij snel duidelijk dat ik me op mijn studies moest concentreren. De naam Vandenbroucke weegt ook zwaar. Toen ik aan atletiek deed, was dat al zo. In de wielerwereld weegt die naam nog veel zwaarder. Ik ben te vroeg naar een ploeg als Lotto-Soudal gekomen. Ik moest de koers nog leren kennen. Men verwachtte veel van mij maar zo gaat het niet. Niet iedereen is een fenomeen. Ik ben mijn vader niet, ik heb meer tijd nodig. Dat mensen zo veel van mij verwachtten, heeft op mij gewogen.”

Verwachtingen die Vandenbroucke misschien wel zelf heeft gecreëerd. Weinigen zijn prominenter op sociale media aanwezig dan de jonge Henegouwse. “Ik studeer communicatie en moet dus communiceren (lacht). Het doet me plezier om bepaalde zaken met mijn volgers te delen. Ik heb nergens spijt van en zal ook in de toekomst blijven posten, of ik nu op de fiets zit of niet.”

bekijk ook

Ine Beyen vergezelt Cameron Vandenbroucke tijdens het BK veldrijden: “Eigenlijk altijd gezegd dat ik niet met renner wilde samen zijn”

Cameron Vandenbroucke over haar papa: “We hebben hetzelfde karakter… een moeilijk”

Door Guy Van Den Langenbergh
AANGERADEN