Abonnee worden? Kies je leesformule

08/03/2020 - Nieuws
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Ook illegale spierversterkende middelen worden per post verstuurd.  © VRT

Vorig jaar werden 5.454 pakketten met illegale geneesmiddelen onderschept

Steeds meer doping komt per post

In het afgelopen jaar werden drie keer meer postpakketten met dopingproducten onderschept. Dat blijkt uit cijfers van het geneesmiddelenagentschap FAGG. “De illegale markt floreert.”

Moeilijk is het niet. Met een paar muisklikken bestel je anabole steroïden aan huis. Illegale spierversterkende middelen zijn dat. En blijkbaar maken meer en meer mensen van die gelegenheid gebruik. Vorig jaar werden in ons land 5.454 internationale postpakketten met illegale geneesmiddelen onderschept, blijkt uit cijfers die de krant De Tijd opvroeg bij het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG. Dat zijn er net iets minder dan in 2018. Maar het aantal pakketten met dopingproducten ging wél fors omhoog. Van 283 stuks tot 829 in 2019.

“Het gaat dan onder andere om anabole steroïden, maar ook om producten die de negatieve bijwerking daarvan tegengaan”, zegt Ann Eeckhout, woordvoerder van het FAGG. Zo is er ook het hormoon DHEA, dat kan dienen als doping, maar ook als product tegen veroudering. “Die pakketten worden onderschept. Waarvoor ze precies bedoeld zijn, kunnen we niet weten. We nemen aan dat een product als DHEA vooral gebruikt wordt als doping en dat er geen circuit ontstaat van ouderwordende Belgen die illegaal antiverouderingsmiddel per post laten leveren.”

Kleine pakkans

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) is verontrust door de tendens, zegt hij in een antwoord op een parlementaire vraag van senator Carina Van Cauter (Open VLD). “Er is een toenemende toegankelijkheid van de producten via het internet. Er is ook een toename in het aanbod. Het is een aantrekkelijke markt voor de georganiseerde criminaliteit wereldwijd, met een hoog rendement en een kleine pakkans.”(jvr)

AANGERADEN