Tiesj Benoot praat voor start Parijs-Nice: “We houden er rekening mee dat de wedstrijd alsnog kan worden stilgelegd”

Er wordt toch nog gekoerst. Het peloton van Parijs-Nice trok zich om 11u vanochtend op gang voor de eerste etappe met start en aankomst in Plaisir. In een desolate sfeer: publiek was niet toegelaten, renners mochten van hun werkgever niet eens praten met journalisten. Tiesj Benoot mocht van zijn Sunweb-werkgever wel de pers te woord staan.

LEES OOK. Julian Alaphilippe en Sam Bennett in geïmproviseerde videoconferentie heel blij dat Parijs-Nice doorgaat: “Oef, we kunnen koersen!”

Voor Benoot is het zijn debuut in de ‘Koers naar de Zon’. De Gentenaar zou normaal ook nu in Tirreno-Adriatico van start gaan maar door de annulering van deze wedstrijd werd hij in allerijl overgeplaatst naar Frankrijk waar vooralsnog wel wordt gekoerst. Maar Benoot weet niet of hij straks Nice zal zien. “Het kan nog altijd dat het voorjaar niet doorgaat”, houdt hij de vinger aan de pols. “Voor hetzelfde geld zeggen ze vanavond al dat we niet meer mogen koersen. De berichten uit Italië zijn echt verontrustend. Het kan snel gaan. Als je ziet wat er op een week tijd is gebeurd. Het spreekt voor zich dat we daar onderling over praten, al is het vaak met de glimlach. Maar het leeft onder de renners, zeker nu het ook een impact heeft op het wielrennen zelf. Wij houden er rekening mee dat Parijs-Nice alsnog kan worden stilgelegd. ”

Benoot is wel blij dat hij mag koersen. “Als dit niet was doorgegaan, was ik vermoedelijk weer op trainingskamp vertrokken. Maar dat wil een renner niet in deze fase. We hebben goed getraind, we zijn in conditie. En dan wil je koersen, punt. Ik snap Greg Van Avermaet als hij zegt dat dit heel vervelend is.”

Over sportieve ambities spreekt Benoot zich niet uit. “We gaan het dag per dag bekijken. In die eerste dagen kan er zoveel gebeuren met de wind. Ik ga me zeker niet inhouden. Ik denk ook dat je om goed te zijn in Parijs-Nice een meer compleet renner moet zijn dan wie in de Tirreno goed wil zijn. Hier heb je wind en nervositeit, hellingen, een lastige tijdrit en het echte gebergte.”

Door Hugo Coorevits in Plaisir
AANGERADEN