Schachmann is de boeman van de Belgen in Parijs-Nice: “Ik weet niet precies hoe ik dat deed, maar ik bleef overeind”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Maximilian Schachmann heeft zijn eerste overwinning van het seizoen beet. De Duitser van Bora-hansgrohe toonde zich de snelste van een kopgroep van vier in de eerste rit van Parijs-Nice. “Dit was mijn eerste zware wedstrijd van het seizoen”, zei hij na afloop. “Dan is het heel fijn als je die kan winnen.”

LEES OOK. Jammer! Duitser Max Schachmann verrast Teuns en Benoot na spannende finale in eerste etappe Parijs-Nice

Schachmann was samen met ploegmaat Peter Sagan eigenlijk voorzien voor Tirreno-Adriatico. “Gelukkig konden we in laatste instantie nog aansluiten in deze koers”, zei hij in het flashinterview. “Dit is meteen ook mijn eerste deelname aan deze wedstrijd. Ik wist niet goed wat ik vandaag kon verwachten, dit is pas mijn eerste zware wedstrijd van het seizoen (al reed hij eerder wel de Ronde van de Algarve waarin hij tweede werd na Remco Evenepoel, nvdr.) en ik wist niet meteen waar ik stond ten opzichte van de andere jongens. Dit is echt een mooie zege, op WorldTourniveau na een lastige koers. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet dacht dat ik nog zou winnen, want op het eind koos ik één keer de verkeerde kant van een rotonde en verzeilde ik bijna in laatste positie. Gelukkig had ik mijn ploegmaten, Peter Sagan en Felix Grosschartner loodsten me opnieuw naar voren. Ongelooflijk, ik had echt pijn in de benen in het slot. Maar ik maakte me sterk dat het voor iedereen gelijk was en dus waagde ik mijn kans. Ik wist nog met Dylan Teuns de oversteek te maken naar de koplopers.”

Teuns zette van ver aan, Schachmann ging hem voorbij in de sprint. “Ik weet niet precies hoe ik dat deed, maar ik bleef overeind in de laatste bocht. Daarna was het een lange sprint, ik ging zo hard mogelijk en met succes. Een zege doet altijd deugd en ik ben nu ook leider, ook dat is hier nieuw voor mij. We zijn met een sterk team in Parijs-Nice en we gaan proberen om die trui te verdedigen.”

Schachmann is de boeman van de Belgen in Parijs-Nice: “Ik weet niet precies hoe ik dat deed, maar ik bleef overeind”
Foto: Photo News

Dylan Teuns: “Dit is een tweede plaats waar ik wel mee kan leven”

Dylan Teuns boekte een vierde dichte ereplaats dit seizoen. Na drie derde plaatsen, finishte hij als tweede. “Maar dit is een tweede plaats waar ik wel mee kan leven”, reageerde de kopman van Bahrain-McLaren.

De 27-jarige Vlams-Brabander startte met ambitie in Parijs-Nice en toonde zich alert in een openingsrit die gekenmerkt werd door waaiervorming. Toen de voorspring van Julian Alaphilippe en Tiesj Benoot groeide, zette hij eerst ploegmaat Ivan Garcia Cortina aan het werk in de achtervolging, daarna dichtte hij zelf het gat op de tweede leiders. “Op dat laatste kasseiklimmetje zag ik de mogelijkheid om aan te vallen. Meteen sloeg ik een klein kloofje. Toen ik zag dat er een renner naderde, hield ik even in. Schachmann kwam bij mij en dus werd het een gevecht van twee tegen twee.”

Het duo maakte de oversteek naar de leiders. Max Schachmann viel aan, Alaphilippe dichtte het gaatje en finaal werd er gesprint. “Eigenlijk begin ik die sprint te vroeg. Ik was even vergeten dat er wind op kop stond. Schachmann kwam me nog heel sterk voorbij, maar ik ben blij deze tweede plaats.”

Teuns staat nu derde in het klassement, op vier seconden van Schachmann. In 2018 behaalde Teuns zijn beste resultaat in Parijs-Nice. Hij finishte toen als zesde in de eindstand, op 32 seconden van winnaar Marc Soler.

Door Michiel Verheirstraeten
AANGERADEN