Vorig jaar stuurde België zestig uitleveringsverzoeken

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: BELGA

In 2019 heeft ons land zestig uitleveringsverzoeken gestuurd. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Justitie die maandag in La Dernière Heure staan. Syrië is koploper met 22 verzoeken.

Ook aan Monaco werd een uitleveringsverzoek gestuurd met betrekking tot spelersmakelaar Christophe Henrotay in een dossier over corruptie en witwaspraktijken.

Bij een uitlevering die door België wordt gevraagd, zijn de Belgische regels van toepassing. “De uit te leveren persoon wordt vergezeld door twee Belgische politieagenten die naar het betrokken land gaan en met hem terugkomen”, zegt Edward Landtsheere van de FOD Justitie. Als de uitlevering een groot risico meebrengt, kan de escorte uitzonderlijk uit drie of vier personen bestaan.

Er zijn veel meer verzoeken tot uitlevering die door andere landen aan ons land gericht worden. Vorig jaar waren er dat 84, waarvan 25 door Turkije, 12 door Albanië en 9 door de VS. De woordvoerder preciseert wel dat het gaat om verzoeken tot uitlevering en niet om feitelijke uitleveringen. “Daarvoor moeten alle voorwaarden gerespecteerd worden en de uitleveringsprocedure vergt tijd.”

Uitlevering is mogelijk als er een internationaal verdrag bestaat. Bilateraal heeft België een verdrag ondertekend met veertig landen. Irak is daar bijvoorbeeld niet bij.

AANGERADEN