Meer dan 8.000 overheidsdaken geschikt voor zonnepanelen

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: PerPetum

Naar schatting 8.312 gebouwen van de Vlaamse overheid zijn geschikt voor zonnepanelen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Andries Gryffroy (N-VA) heeft opgevraagd bij minister van Omgeving Zuhal Demir. “Dat is een significante oppervlakte aan bruikbaar dakoppervlak”, zegt Gryffroy. “Het plaatsen van zonnepanelen op al deze gebouwen zou goed zijn voor meer dan 10 procent van de Vlaamse doelstellingen rond geïnstalleerde zonne-installaties tegen 2030.”

Volgens analyses van het Vlaams EnergieBedrijf (VEB), dat als doel heeft de energiekosten van de Vlaamse overheid te verminderen, zijn in Vlaanderen 8.312 gebouwen van de Vlaamse overheid geschikt om zonnepanelen op de daken te plaatsen. Samen gaat het om een potentieel van 653 MWp (megawattpiek), wat grosso modo overeenkomt met de elektriciteitsopwekking van ongeveer 165.000 residentiële installaties.

“Om de klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen mikt Vlaanderen onder meer op 6,7 GWatt zonne-energie. Als alle geschikte overheidsdaken zouden voorzien worden van zonnepanelen, dan zitten we al een stuk in de goede richting”, zegt energiespecialist Andries Gryffroy.

AANGERADEN