Jasper Stuyven na derde plek in Parijs-Nice: “Ik maak een foutje in de sprint”

© Photo News

Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) sprintte maandag naar een derde plaats in de tweede etappe van Parijs-Nice. “Ik maak een foutje in die sprint”, zei hij na afloop. “Ik volg Nils Politt waardoor ik finaal wat vast kwam te zitten. Spijtig, maar dit is wel een schitterend resultaat voor de ploeg.”

Maarten Delvaux

LEES OOK.Giacomo Nizzolo wint spectaculaire waaierrit in Parijs-Nice, Quintana en Alaphilippe verliezen veel tijd

Trek-Segafredo maakte samen met BORA-hansgrohe het verschil in deze waaieretappe. “We hadden eigenlijk allemaal gedacht dat het vandaag veel vroeger zou breken”, liet Stuyven optekenen door zijn team. “Maar dat bleek niet het geval. Wellicht lag dat aan het weer. Het ging normaal een iets drogere dag worden, maar finaal kregen we veel regen over ons heen en was het ook koud. Dat speelde wellicht een rol. Op het eind kwamen we dan op die smalle wegen en we zaten als team goed georganiseerd. Je zag dat het peloton nerveus was, wij zaten vooraan, met de juiste mannen.”

“De wind blies uiteindelijk niet zo hard”, gaf hij mee. “Dus het was moeilijk. Bij die eerste waaierpoging vertelde onze ploegleider door de oortjes dat heel wat jongens het niet gemakkelijk hadden achteraan. De benen reageren niet altijd goed op koude en regen. Dus het brak en wij zaten met vier vooraan van de ploeg en konden het op het eind nog verder uitdunnen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de sprint finishte Stuyven als derde. “Ik zat goed gepositioneerd”, eindigde hij. “Maar ik maak een foutje in het slot door Politt te volgen waardoor ik mezelf finaal blokkeer en ik niet echt meer goed kan sprinten. Dat is jammer, want ik voelde dat er meer in zat. Dan blijf je toch altijd een beetje ontgoocheld achter, zeker na zo’n dag in zo’n omstandigheden en met deze conditie. Maar ik wil het positieve onthouden. Derde is niet slecht en we stonden er vandaag weer als team. We doen bovendien een goede zaak voor Vincenzo Nibali (die nu negende staat, op 28 seconden, red.).”

Maximilian Schachmann: “Ben een gelukkig man”

Maximilian Schachmann heeft maandag zijn leidersplaats verstevigd in de tweede rit van Parijs-Nice. Heel wat favorieten verloren tijd, de Duitser leidt nu met 15 seconden voorsprong op Nizzolo en 21 op Stuvyen, die derde staat, maar wint vooral veel tijd op Julian Alaphilippe en Nairo Quintana en ook op Tiesj Benoot en Dylan Teuns. “Ik ben een gelukkig man”, zei hij na afloop. “Ik sta er nog beter voor in het klassement dan vanmorgen.”

De Duitser van BORA-hansgrohe won de openingsrit en toonde zich bijzonder alert met zijn team in de waaierrit. Hij leverde ook zelf heel wat werk om de eerste groep zoveel mogelijk voorsprong te laten nemen. “Ik moet mijn team echt bedanken”, zei hij in het flashinterview. “De jongens brachten me regelmatig naar voren en dan op het eind deed Peter (Sagan) een enorme inspanning om de eerste groep opnieuw te breken.”

© BELGA

“Het was echt een zware dag, ik had de regen niet verwacht. Aan het begin van de etappe was het ook zeer koud, maar op het einde was het dan weer ontzettend warm. Het was niet gemakkelijk koersen vandaag. Op het eind proberen we dan nog de dagzege te pakken met Pascal, maar dat lukte net niet. Jammer, maar goed. Alles samen doen we een goede zaak, vooral voor het klassement. Al zag ik dat EF Pro Cycling met Sergio (Higuita) ook mee vooraan was en hij zal één van de grootste concurrenten worden in de bergritten.”

Giacomo Nizzolo: “Kon ook profiteren van werk van BORA-hansgrohe”

Giacomo Nizzolo (NTT) heeft zijn tweede zege van het seizoen beet. “Ik kon veel energie sparen onderweg, want ik wist dat BORA-hansgrohe het werk wel zou opknappen”, liet hij na afloop noteren. “Dat hielp me op het eind in de sprint.”

© EPA-EFE

Neen, Nizzolo voelde zich niet te beroerd toe te geven dat hij veel te danken had aan BORA-hansgrohe dat uiteindelijk niet won met Pascal Ackermann. “Het was echt geen gemakkelijke dag vandaag, heel stressvol met al die regen en wind, veel slechtere omstandigheden dan we verwacht hadden”, zei hij in het flashinterview. “Maar de ploeg verrichtte uitstekend werk, beschermde me de hele dag en op het eind schoof ik mee met de juiste groep. Ik wist dat BORA-hansgrohe veel op kop zou rijden voor het algemeen klassement van Schachmann. Het was daarom voor mij een kwestie van energie sparen onderweg, het wiel volgen van Ackermann en rekenen op mijn sprint.”

“Ik zit al sinds het begin van dit seizoen in een goede flow”, vervolgde hij. “Ik voelde me vandaag ook goed, want uiteindelijk, iedereen ziet af. Ik kon profiteren van het werk van BORA, nam het wiel van Ackermann en kon hem nog gemakkelijk voorbij. Ik ben erg blij met deze overwinning, mijn tweede al van het seizoen na een rit in de Tour Down Under. Wat kan ik nog zeggen? Ik kijk uit naar de volgende etappes. De ganse ploeg doet het al goed sinds het begin van dit jaar en hopelijk doen we voort op dit elan.” Eerder won Nizzolo de sprint om de tweede plek in Kuurne-Brussel-Kuurne waar Kasper Asgreen na een solo won.

Alaphilippe na pechdag: “Had het geluk niet aan mijn zijde”

Julian Alaphilippe verloor maandag 1:25 in de tweede rit van Parijs-Nice. “Ik ga niet zeggen dat de strijd om het klassement verloren is”, sprak hij na afloop. “Maar het wordt wel moeilijk.”

“Je kan wel zeggen dat ik vandaag het geluk niet aan mijn zijde had”, vertelde Alaphilippe na de rit. “Het was een mooie koers, we zaten goed vooraan, goed geconcentreerd na een lastige koers door de weersomstandigheden, maar het liep plots fout. Toen het peloton brak, zat ik helemaal vooraan, maar na mijn lekke band verzeilde ik in een derde of de vierde groep en dan heeft de ploeg enorm hard gewerkt om me terug vooraan te brengen, maar dat werd moeilijk. We hebben allemaal ons best gedaan.”

© PRESSE SPORTS

“Ik ga niet zeggen dat mijn koers nu voorbij is, maar voor het algemeen klassement is dit wel een flinke klap. Het is nooit een goede zaak om zoveel tijd te verspillen, vooral omdat de volgende ritten ook lastig zullen zijn. Het is niet erg, de koers gaat gewoon door, maar ik had niet veel geluk helaas vandaag.”

Alaphilippe zakt van de vierde plaats naar de 24ste plek in het klassement. Zijn achterstand op leider Maximilian Schachmann bedraagt nu 1:32.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten