Europees Parlement buigt zich over parlementaire onschendbaarheid van Guy Verhofstadt na Poolse klacht

Het Europees Parlement had zich morgen/dinsdag over de vraag moeten buigen of de parlementaire onschendbaarheid van Guy Verhofstadt moet worden opgeheven, maar wegens de inkorting van de plenaire vergadering wordt die stemming uitgesteld. Een Poolse rechtbank vraagt om de opheffing naar aanleiding van een zaak rond uitspraken die het Belgische Europarlementslid eind 2017 deed over een extreemrechtse betoging in de Poolse hoofdstad Warschau.

jvh

De hele zaak gaat terug tot november 2017. Guy Verhofstadt, toen fractieleider van de Europese liberalen, noemde deelnemers aan een extreemrechtse betoging in de Poolse hoofdstad Warschau toen “fascisten, neonazi’s en blanke supremacisten”. De ‘Poolse liga tegen laster’, een conservatieve ngo die dicht bij de nationalistisch-conservatieve PiS-regering staat, diende daarop klacht in tegen het Belgische Europarlementslid. Twee conservatieve Poolse Europarlementsleden, Marek Jurek en Zdzislav Krasnodebski, vroegen toenmalig voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani om Verhofstadt te berispen voor zijn uitspraken.

In oktober vorig jaar kreeg het Europees Parlement van een rechtbank in Warschau de vraag om de parlementaire onschendbaarheid van Verhofstadt op te heffen in een zaak rond een klacht die een deelnemer van de mars had ingediend tegen Verhofstadt. De commissie Juridische Zaken van het parlement verwierp die vraag al met 14 stemmen tegen 7. “De uitingen van Guy Verhofstadt hebben betrekking op de uitoefening van zijn functies als volksvertegenwoordiger en zijn activiteiten in het Europees Parlement”, klonk het in een rapport.

Over dat rapport had de plenaire vergadering van het parlement morgen/dinsdag moeten stemmen. Maar omdat de fractievoorzitters beslist hebben vanwege de verspreiding van het nieuwe coronavirus drastisch te snoeien in de parlementaire werkzaamheden en alle stemmingen deze week af te gelasten, wordt ook de behandeling van dit dossier uitgesteld. Het lag in de lijn der verwachtingen dat de parlementsleden het oordeel van hun commissie zouden volgen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten