Negen professoren stappen op uit wetenschappelijke raad van Kazerne Dossin

Bron © BELGA

Onder anderen historicus Bruno De Wever (broer van Bart) stapt op. Foto: FRED DEBROCK

De helft van de achttien leden van de wetenschappelijke raad van Kazerne Dossin - Museum, Memoriaal en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten, neemt ontslag. Dat laten ze maandag weten nadat ze hebben samengezeten met de Raad van Bestuur van Kazerne Dossin.

Het ontslag volgt op dat van algemeen directeur Christophe Busch in november en de weigering om een prijsuitreiking van Pax Cristi te laten doorgaan in Kazerne Dossin in december.

“Wij kunnen, met de bestaande structuren van Kazerne Dossin, niet op aanvaardbare en wetenschappelijk verantwoorde wijze in dit Comité zetelen”, klinkt het. “Indien we blijven zetelen zonder concrete garanties dat wij in de toekomst de missie van Kazerne Dossin kunnen bewaken, legitimeren we feitelijk door onze aanwezigheid de recente en huidige keuzes. We vinden de oorspronkelijke missie van Kazerne Dossin te kostbaar om dat zomaar passief te aanvaarden.”

De persmededeling is ondertekend door Prof. dr. Bruno De Wever (UGent), Prof. dr. Freddy Mortier (UGent), Prof. dr. Herman Van Goethem (rector UAntwerpen), Prof. dr. Karel Velle (Algemeen Rijksarchivaris), Prof. Dr. Nico Wouters (Directeur Cegesoma), Prof. Dr. Tine Destrooper (UGent), Prof. Dr. Didier Pollefeyt (KULeuven), Prof. Dr. Frank van Vree (directeur Nederlands Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies) en Prof. Dr. Stephan Parmentier (KULeuven).

Zij vragen de Vlaamse regering om de statuten van Kazerne Dossin te herzien.

AANGERADEN