Philippe Gilbert wordt nu echt “de patron van het peloton” als bestuurslid bij rennersvakbond

Bron © Belga

Foto: Photo News

Philippe Gilbert (Lotto Soudal) neemt plaats in de raad van bestuur van de Belgian Professional Cycling Association (BPCA). Dat bevestigde de ex-renner en voorzitter van de rennersvereniging Staf Scheirlinckx. “Gilbert moet vinger aan de pols houden in het peloton.”

De BPCA werd vorige zomer boven de doopvont gehouden, nadat Sporta was opgestapt uit de de overkoepelende rennersvakbond CPA. Drijvende kracht achter die Belgische rennersvertegenwoordiging is Staf Scheirlinckx, ex-renner bij onder meer Cofidis en Silence-Lotto. “Het gaat goed met de BPCA. Zo goed zelfs dat we een nieuw lid in de raad van bestuur mogen aankondigen”, vertelde Scheirlinckx als commentator op Sporza tijdens de GP Monseré.

Niemand minder dan ex-wereldkampioen Philippe Gilbert treedt toe tot die raad van bestuur. “Phil neemt in het peloton de rol van patron op. Er wordt naar hem geluisterd. Daarom is hij de perfecte persoon om mee de lijnen uit te zetten van onze vereniging. Gilbert houdt voeling met het peloton.”

Geen actieve rol

De 37-jarige renner van Lotto Soudal zal geen actieve rol opnemen, zegt Scheirlinckx. “We zullen hem niet te zwaar belasten. De komende drie jaar wil Phil vooral koersen en kan hij zich niet echt bezighouden met randactiviteiten. Hij moet vooral zorgen dat er contact blijft tussen de vereniging en peloton. Gilbert heeft zich als renner altijd beziggehouden met de veiligheid en de belangen van de wielrenners. We zijn dan ook fier dat een fantastische renner met zo’n palmares een rol zal opnemen bij BPCA.”

“Al zei hij wel dat hij zich de komende drie jaar op zijn rol als renner wil focussen. Het is ook niet de bedoeling om hem veel te belasten. Maar met hem hebben we wel iemand die een oogje in het zeil houdt.”

Door Vincent Van Genechten, Hugo Coorevits
AANGERADEN