Geschillencommissie vindt eis van Bondsparket niet streng genoeg en schorst Zinho Vanheusden voor vijf matchen, Standard in beroep

Foto: Photo News

De Geschillencommissie heeft Standard-verdediger Zinho Vanheusden een schorsing van vijf speeldagen (waarvan 1 voorwaardelijk opgelegd). Het overtreft daarmee de eis van het Bondsparket, dat de speler voor vier matchen wilde schorsen. Standard vroeg drie matchen schorsing, waarvan één effectief, en gaat dus in beroep tegen de beslissing van de Geschillencommissie.

Zinho Vanheusden ging zaterdag tegen STVV (0-0) fel door op Alexandre De Bruyn en kreeg (na tussenkomst van de VAR) rood. Het Bondsparket volgde de indicatieve tabel en vorderde drie wedstrijden schorsing, hetgeen door Standard niet aanvaard werd.

Voor de Geschillencommissie verhoogde het Bondsparket de strafeis tot vier speeldagen en een boete van 4.000 euro. “De beelden die we te zien kregen, bevestigen het rapport van de scheidsrechter (Geldof, nvdr.). Het voorstel van drie matchen was zeker niet ongunstig voor de speler. Het feit dat de sanctie niet aanvaard werd, bewijst van een gebrek aan schuldbesef.” De Geschillencommissie volgde die redenering duidelijk, want geeft Vanheusden nu een schorsing van vijf speeldagen, waarvan één voorwaardelijk.

Vanheusden toont zich wél schuldbewust

Vanheusden was zelf aanwezig in de zitting en toonde zich schuldbewust. “Ik weet dat dit niet kan. Maar ik had de speler niet zien aankomen en op het moment dat ik de bal wou wegwerken, raakte ik hem spijtig genoeg op zijn dijbeen. Ik ben me bij hem en de scheidsrechter gaan excuseren.”

Florian Ernotte, die de jonge Rouche bijstond, vroeg daarop een sanctie van drie wedstrijden, waarvan één effectief. “De speler accepteerde de rode kaart en erkent de fout. Hij heeft niet geprotesteerd. Verder dient men rekening te houden met een gebrek aan antecedenten, zijn jonge leeftijd, zijn erkenning, het gebrek aan intentie en Vanheusdens verantwoordelijkheidszin. Ondanks zijn jonge leeftijd droeg hij al de aanvoerdersband”, aldus de advocaat. Standard gaat in beroep tegen de uitspraak van de Geschillencommissie.

Door Bob Faesen
AANGERADEN