Groen vraagt betaalde verlofdag voor huwelijk van grootouders

Foto: An Nelissen

Groen heeft in de Kamer een wetsvoorstel ingediend dat ook recht geeft op een dag klein verlet wanneer de grootouders van een werknemer trouwen.

Nu krijgen werknemers alleen zo’n dag “omstandigheidsverlof” – met behoud van loon – als hun broers, zussen, schoon- en kleinkinderen of (schoon)ouders trouwen, met inbegrip van stiefouders. Maar dat vindt Groen niet meer van deze tijd, nu mensen steeds langer leven, de gezinsmodellen sterk veranderen, en er ook op steeds latere leeftijd wordt getrouwd. Groen-Kamerlid Evita Willaert verwijst ook naar cijfers van de overheid die een toename aantonen van het aantal huwelijken tussen oudere partners. Zo trouwden in 2017 zo’n 3.000 zestigplussers.

“Logisch”, zegt Willaert. “Door de langere leeftijdsverwachting volgen er na de pensioenleeftijd namelijk nog een twintigtal jaren waarin mensen kunnen genieten van een derde leven, met eventueel ook een nieuw huwelijk. Daarom dat dit Koninklijk Besluit, dat van 1963 dateert, dringend een update moet krijgen. Bovendien is de uitbreiding nodig om werknemers hun werk-privébalans beter te laten organiseren.”

Door wer
AANGERADEN