Advocaat van arts vraagt onderzoek naar hoe het tot euthanasieproces kwam

Er moet een onderzoek komen naar de manier waarop het euthanasieproces rond Tine Nys tot stand is gekomen. Dat schrijft Walter Van Steenbrugge in een brief aan het federaal parlement waarover Het Laatste Nieuws woensdag bericht. Van Steenbrugge was in het proces advocaat van huisarts Joris Van Hove.

De advocaat vermoedt dat iemand druk heeft gezet op justitie om de zaak rond Tine Nys voor het hof van assisen te brengen. Dat schrijft Van Steenbrugge in een brief van 35 pagina’s aan het parlement. Hij vraagt de parlementsleden te onderzoeken of er “ongeoorloofde tussenkomsten geweest zijn bij de rechterlijke macht”.

De advocaat vindt het vreemd dat het parket-generaal in Gent in het voorjaar van 2017 besliste om de drie artsen die werden aangeklaagd voor assisen te brengen. Enkele maanden daarvoor had de rechtbank van Dendermonde net het tegenovergestelde beslist. De zussen van Tine Nys tekenden samen met hun advocaat Fernand Keuleneer beroep aan tegen die buitenvervolgingstelling.

Van Steenbrugge heeft zich altijd publiekelijk afgevraagd waarom de twee instanties tot een andere mening kwamen. Nu gaat hij een stap verder en noemt hij namen bij een eventuele poging tot druk zetten op justitie. Volgens hem is René Stockman, topman van de Broeders van Liefde, daarbij de spilfiguur. Die noemt de theorie volgens Het Laatste Nieuws “volstrekt krankzinnig”.

Aangeboden door onze partners