Antwerpse gouverneur Cathy Berx strenger dan overheid: grote indoor-evenementen kunnen alleen doorgaan onder strikte voorwaarden

Bron © BELGA

Foto: Jan Van der Perre

De Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx zal de aanbeveling tot verbod op indoorevenementen van meer dan duizend aanwezigen woensdag in een reglement gieten. Van dat verbod kan onder strikte voorwaarden worden afgeweken, maar de organisator zal over heel goede papieren moeten beschikken om de gouverneur te overtuigen. Dat liet Berx woensdag verstaan in De Ochtend op Radio 1.

De regering raadde dinsdag af grote evenementen van meer dan duizend aanwezigen nog te organiseren indien in die indoor plaatsvinden, om zo de verdere verspreiding van het coronavirus af te remmen. Activiteiten in open lucht worden niet afgeraden. Na overleg bleek dinsdagavond dat de gouverneurs het advies zo uniform mogelijk zullen laten uitvoeren.

46 evenementen

In Antwerpen staan de komende twee weken, verspreid over acht gemeenten, liefst 46 evenementen geprogrammeerd met tussen de 1.000 en 40.000 aanwezigen, stelde gouverneur Berx. Zij zal de aanbeveling woensdag in een reglement gieten. Er volgt nadien nog overleg met de burgemeesters en de ziekenhuissector.

“Het allerbelangrijkste is dat het doel wordt bereikt. Elke besmetting die kan worden vermeden, moet worden vermeden. We moeten vermijden dat door de razendsnelle verspreiding van het virus de ziekenhuizen overspoeld raken”, vindt Berx.

Strikte voorwaarden

In principe kan worden afgeweken van de aanbeveling, weliswaar onder strikte voorwaarden. Daarvoor moet een organisator bijvoorbeeld kunnen aantonen dat er voldoende verluchting is, dat er voldoende ruimte is tussen de mensen en dat de verspreiding tot nihil kan worden gereduceerd, legde Berx uit. “Ze zullen het heel goed moeten motiveren. Ieder zal voor zichzelf de afweging moeten maken”.

AANGERADEN
Meest recent