“Griekenland heeft geheim detentiecentrum aan Turkse grens om migranten vast te houden”

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: EPA-EFE

Griekenland heeft een geheim detentiecentrum aan de grens met Turkije om migranten die op het Griekse grondgebied zijn aangekomen, vast te houden en terug te sturen naar Turkije zonder een eerlijke asielprocedure. Dat schrijft de New York Times.

De New York Times heeft het bestaan van het centrum nabij het dorp Poros, in het noordoosten van Griekenland, kunnen bevestigen aan de hand van satellietbeelden. Verschillende migranten rapporteerden dat ze werden vastgehouden, van hun bezittingen ontdaan, geslagen en teruggestuurd naar Turkije zonder de kans om asiel aan te vragen of met een advocaat te spreken. Volgens de krant gaat het om een illegaal proces dat bekendstaat als ‘refoulement’. “Het buitengerechtelijk centrum is een van de tactieken die Griekenland gebruikt om een herhaling van de migratiecrisis van 2015 te voorkomen”, schrijft de krant.

Griekenland ontkent

Griekenland ontkent echter het bestaan van het detentiecentrum. “Er is geen geheim detentiecentrum in Griekenland”, zei de woordvoerder van de Griekse regering, Stelios Petsas, op een persbriefing. “Al wat grensbewaking betreft of veiligheid impliceert, is transparant. De grondwet, het Griekse recht en de Europese verworvenheden zijn van kracht”, voegde hij eraan toe. “Niets wordt verborgen gehouden”, aldus nog de woordvoerder. “Als de New York Times op de hoogte is, zie ik niet hoe zo’n detentiecentrum geheim zou kunnen blijven.”

In Turkije verblijven meer dan vier miljoen vluchtelingen, voornamelijk Syriërs. Het land vreest een nieuwe vluchtelingenstroom nu het geweld in Syrië toeneemt. Eerder had Erdogan de omstreden beslissing genomen om migranten op weg naar Europa vrije doorgang te verlenen om druk te zetten op Europa. Duizenden migranten werden daarop in bussen overgebracht naar de grens met Griekenland.

Athene heeft steeds ontkend dat het opgepakte migranten terugstuurt naar Turkije. De regering “verhindert de binnenkomst, dat is iets heel anders”, zei een Griekse regeringsbron.

Door jvh
AANGERADEN