Harvey Weinstein kent zijn straf: 23 jaar gevangenis voor verkrachting en aanranding

Harvey Weinstein moet 23 jaar naar de gevangenis voor de verkrachting en aanranding van twee vrouwen waar de gevallen filmproducent twee weken geleden schuldig aan was bevonden. De openbaar aanklager vroeg de maximumstraf van 25 jaar, maar de rechter was mild voor de 67-jarige Amerikaan.

gjs

In een rolstoel en met handboeien aan werd Weinstein woensdag de rechtbank in New York binnengereden door de politie. De fel verzwakte man luisterde er naar de laatste woorden van de vrouwen die hem beschuldigd hadden, waarna de openbaar aanklager de ernst van de gepleegde feiten onderstreepte en de maximumstraf van 25 jaar eiste tegen de gevallen filmproducent. Het werd uiteindelijk 23 jaar.

Aanranding en verkrachting

De 67-jarige Weinstein werd op 24 februari door een rechtbank in New York schuldig bevonden aan de aanranding van een voormalige assistente, Mimi Haleyi, in 2006 en aan de verkrachting van Jessica Mann, die destijds actrice wilde worden. De jury had Weinstein daarnaast vrijgesproken van drie andere onderdelen van de aanklachten, waarvan twee voor “roofzuchtige verkrachting”.

De Amerikaan werd na de uitspraak over de schuldvraag in februari opgenomen in het ziekenhuis met klachten van pijn in de borst en werd donderdag overgebracht naar de ziekenboeg van de gevangenis van Rikers Island. Hij arriveerde in de rechtbank ook al sterk vermagerd en met een looprekje.

Steeds meer klachten

De bom rond Weinstein, als oprichter van filmbedrijf Miramax een van de grootste filmproducenten van onze tijd, ontplofte in oktober 2017. Toen berichtte The New York Times dat de man een schikking had getroffen met acht vrouwen die hem beschuldigden van ongewenst gedrag en seksueel misbruik over een periode van dertig jaar. Weinstein verontschuldigde zich in een mededeling voor zijn gedrag, en een dag later nam hij ontslag bij The Weinstein Company. Op 10 oktober meldde The New Yorker dat nog eens dertien vrouwen hem beschuldigden van seksueel misbruik, van wie er drie verklaarden door hem verkracht te zijn.

De artikels leidden tot veel meer beschuldigingen van vrouwen, onder wie talrijke grote namen uit Hollywood zoals Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie en Lupita Nyong’o. Ook zij beschuldigen Weinstein onder meer van ongewenst gedrag en seksueel misbruik. Daarnaast kwamen nog verhalen naar boven over vrouwen die geen rollen meer kregen in Weinsteins films als ze weigerden om met hem naar bed te gaan.

Weinstein werd uiteindelijk in mei 2018 in New York opgepakt op verdenking van seksueel misbruik.

#MeToo

Opvallend aan de onthullingen rond Weinstein was dat Hollywood eigenlijk wel wist dat seksisme schering en inslag was binnen zijn rangen, maar dat er simpelweg over gezwegen werd. Zo had Ashley Judd al in 2015 laten weten dat ze door een “Hollywoodmagnaat” was misbruikt, waarbij het uiteindelijk om Weinstein bleek te gaan. Ook Gwyneth Paltrow zei in 1998 al dat Weinstein haar onder druk zette om dingen te doen, terwijl later bleek dat ze door hem misbruikt was.

De verhalen leidden tot een ongeziene golf van verontwaardiging rond seksuele intimidatie en seksisme en de oprichting van de #MeToo-beweging en Time’s Up, dat geld inzamelt om slachtoffers van seksueel geweld te helpen bij hun juridische strijd.

De virale beweging leidde ook tot de “val” van allerhande andere machtige figuren in de film- en televisiewereld vanwege seksueel overschrijdend gedrag. Enkele namen zijn Fox News-topman Roger Ailes, tv-gezicht van NBC Matt Lauer en acteur Louis C.K.

Weinstein, die alle beschuldigingen ontkent, liet eerder al weten in beroep te zullen gaan tegen zijn veroordeling. Hij moet zich ook nog voor andere feiten verantwoorden voor de rechtbank in Californië, waar hij in januari in beschuldiging werd gesteld voor de verkrachting en aanranding van twee vrouwen in 2013.

bekijk ook

Harvey Weinstein schuldig aan seksueel geweld en verkrachting op proces, producent ontsnapt aan levenslange celstraf

Van seksueel wangedrag beschuldigde Weinstein uitgescholden op feestje voor acteurs: “Verkrachter!”

Beroemde Franse actrice neemt het op voor Harvey Weinstein: “Nooit problemen met hem gehad”

LEES OOK

Nu in het nieuws