Coronavirus eist zijn tol in Vlaamse koersen: geen Philipsen in Danilith Nokere Koerse, Belgische teams wachten af

Foto: Photo News

UAE Team Emirates heeft te kennen gegeven dat het op logistiek vlak niet mogelijk is om deel te kunnen nemen aan Nokere Koerse. Het materiaal van de ploeg van sprinter Jasper Philipsen, vorig jaar nog derde op Nokereberg na respectievelijk Cees Bol en Pascal Ackermann, zit immers vast in Italië. Ook de Noorse ploeg Uno-X zou verstek laten gaan voor de 75e editie van Nokere Koerse, die plaatsvindt op woensdag 18 maart.

LEES OOK. CORONAVIRUS IN DE SPORT. Eerste afzeggingen voor Vlaamse koersen, NBA volledig stilgelegd

“Komt UAE Team Emirates niet opdagen, dan zoeken we een vervanger uit de categorie van WorldTeams”, stelt Robrecht Bothuyne, woordvoerder van Nokere Koerse. “Met Bora-Hansgrohe, CCC Team, Deceuninck-Quick Step, Groupama-FDJ, NTT, Team Sunweb, Trek-Segafredo, Jumbo-Visma, Lotto Soudal, Israel-Start Up Nation en Cofidis hebben wij momenteel nog 11 WorldTeams aan de start van onze koers. Team Ineos gaf eerder al te kennen dat ze niet zouden starten, we hebben hun afzegging opgevangen met de deelnames van Team Jumbo-Visma en Cofidis. Ook de Noorse ploeg Uno-X zou afhaken. Voor hen gaan we dan eveneens op zoek naar een vervanger.”

“Van mij mag Quick-Step ook thuisblijven”

Intussen is het peloton in Frankrijk bezig aan de vijfde rit in Parijs-Nice. Voor de start bevestigde B&B Hotels-Vital Concept dat het aan de start komt van Danilith Nokere Koerse. “Koersen is onze job”, aldus ploegmanager Jerôme Pineau. Ook Trek-Segafredo zakt normaal af naar Deinze. “Zolang de organisator en de overheid koersen toelaat”, klinkt het bij het team van Jasper Stuyven.

Hetzelfde geluid bij en Tom Steels (Deceuninck - Quick Step). “We weten het nog niet”, klinkt het in Frankrijk. “Dat is niet aan ons. Dit gaat verder dan de koers hé. Als de overheid zegt dat we niet mogen rijden, dan koersen we niet. Maar als het georganiseerd wordt, dan gaan we rijden.”

Hilaire Van der Schueren was een stuk formeler. “Ik ga zeker starten in de Vlaamse koersen”, aldus de ploegleider van Circus-Wanty-Gobert. “Als het niet afgelast wordt, dan rijden wij. Uno-X rijdt niet? van mij mag Quick-Step ook thuisblijven, dan kunnen wij een keer winnen (lacht).”

Dirk Demol (Israel Start Up Nation): “Als de koersen doorgaan, rijden we. We houden ons vast aan ons programma. We volgen gewoon wat er boven ons beslist wordt.”

Kevin Ledanois (Arkéa-Samsic): “Wij komen naar België en willen koersen. Het klopt wel dat er veel publiek is, en gelukkig maar. Koersen staat gelijk met veel mensen langs de kant van de weg. We moeten niet in een psychose vallen. Als de koers doorgaat, rijden wij gewoon.”

Alain Deloeil (ploegleider Cofidis): “Als de koersen doorgaan, trekken we naar België. Maar voor het moment weten we het niet. We bekijken het dag per dag en wachten op een beslissing. Het hangt niet van ons af.”

John Lelangue (Lotto-Soudal): “We wachten af, maar als we mogen koersen zullen we koersen.

Coronavirus eist zijn tol in Vlaamse koersen: geen Philipsen in Danilith Nokere Koerse, Belgische teams wachten af
Foto: AP

Van Garderen naar huis

De Amerikaan Teejay Van Garderen is donderdag niet meer van start gegaan in Parijs-Nice. De reden? Het is de laatste dag dat er gevlogen kan worden van Europa naar de Verenigde Staten en anders geraakt de renner van EF Education First niet thuis door de maatregelen rond het coronavirus.

Maatregelen

Voorts treffen de organisatoren van Nokere Koerse nog bijkomende maatregelen wegens het coronavirus. “Wij gaan er tot op heden van uit dat onze 75e editie nog steeds zal plaatsvinden. We nemen extra maatregelen zoals dat de ploegbussen op aparte zones zullen staan waar geen publiek in de onmiddellijke nabijheid mag komen. Dit zowel aan de start in Deinze als aan de aankomst in Nokere. Voorts zullen alle interviews op het podium gebeuren met vaste micro’s zodat die niet hoeven doorgegeven te worden. Ook krijgt iedere renner een eigen balpen om het startblad te tekenen”, meldt Robrecht Bothuyne.

“Wij voorzien ook aan de start en aankomst handwash-units. Daar kan je op elk moment je handen gaan wassen. De VIPS krijgen een toegangsbandje maar moeten dat zelf aanbrengen. De VIP-tenten, die we zullen limiteren qua aantal personen, zullen zo veel mogelijk opengesteld worden zodat er voldoende luchtventilatie is en we in feite kunnen spreken van een outdoor-evenement. Alle medewerkers krijgen handschoenen overhandigd om op die manier besmetting te vermijden. We voorzien op diverse plaatsen grote schermen zodat het publiek zich kan verspreiden. Wij zijn volop bezig met de opbouw van ons evenement en blijven hopen dat we het kunnen organiseren”, stelt Bothuyne.

Coronavirus eist zijn tol in Vlaamse koersen: geen Philipsen in Danilith Nokere Koerse, Belgische teams wachten af
Vorig jaar ging de zege in Danilith Nokere Koerse naar Cees Bol. Foto: BELGA

Arkéa-Samsic vervangt Team Emirates in Bredene-Koksijde Classic

UAE Team Emirates zal niet aantreden in de Bredene-Koksijde Classic (1.Pro) van 20 maart. De formatie heeft afgebeld omwille van logistieke redenen. Al het rollend materiaal, bussen, volgwagens en vrachtwagen met de fietsen, zit vast in Italië en kan niet tijdig de oversteek maken naar West-Vlaanderen. Organisator Bert Pattyn heeft een overeenkomst afgesloten met Team Arkéa-Samsic dat zou afzakken naar Bredene met onder andere sprinter Nacer Bouhanni.

“Eerder al gaf het Italiaanse Vini Zabu-KTM te kennen dat zij niet gaan starten op vrijdag 20 maart. Nu is daar dus ook UAE Team Emirates bij gekomen”, meldt organisator Bert Pattyn. “Team Ineos werd een tijdje geleden al vervangen door Team Jumbo-Visma en ook Cofidis start bij ons zodat we nu 11 WorldTeams aan de start hebben. Een nog nooit gezien sterk deelnemersveld voor onze wedstrijd. Ik diende ook een aanvraag in bij de UCI om de deelnemende ploegen bij ons te laten starten met 8 renners in plaats van 7, maar daar heb ik nog geen positief antwoord op gekregen.”

“De verschuivingen bij de teams, wat betreft hun deelnemende renners aan Bredene-Koksijde Classic, wijzigt enorm. Bij Team Jumbo-Visma verschijnen nu plots de namen van Dylan Groenewegen, Wout van Aert, Jos van Emden en Mike Teunissen. Cees Bol zou present zijn bij Team Sunweb en ook CCC Team zou met een schitterende selectie naar Bredene afzakken”, geeft Bert Pattyn mee.

Het is nog steeds de vraag of er überhaupt zal gekoerst worden in België de komende weken. “Wij doen er alles aan om onze koers, die dit jaar trouwens toe is aan zijn 10e editie, te laten doorgaan. Wij hebben voor onze jubileumeditie zoveel bijkomende extra maatregelen genomen. Dit naar iedereen toe. Niet enkel voor renners en begeleiders maar ook voor de VIPS, toeschouwers, media en noem maar op. Alles stellen wij in het werk om ervoor te zorgen dat er op vrijdag 20 maart tussen Bredene en Koksijde gekoerst wordt”, besluit Bert Pattyn. . De deelnemende teams: Bora-Hansgrohe (Dui), Cofidis (Fra), Deceuninck-Quick Step (Bel), CCC Team (Pol), Trek-Segafredo (VSt), Lotto-Soudal (GBr), Israel Start-Up Nation (Isr), Team Jumbo-Visma (Ned), Team Sunweb (Dui), Groupama-FDJ (Fra), NTT (ZAf), Team Arkéa-Samsic (Fra), B&B Hotels-Vital Concept (Fra), Circus-Wanty Gobert (Bel), Sport Vlaanderen-Baloise (Bel), Bingoal-Wallonie Bruxelles (Bel), Total Direct Energie (Fra), Riwal Readynez CT (Den), Uno-X Norwegian DT (Noo), Nippo Delko Provence (Fra), Beat Cycling Club (Ned), Natura4Ever-Roubaix Lille Métropole (Fra), Tarteletto-Isorex (Bel).

Door Vincent Van Genechten, Hugo Coorevits
AANGERADEN
Meest recent