Jasper Stuyven is scherp voor beslissing om Parijs-Nice te laten doorgaan: “Ik vrees dat daar politiek en geld achter zit”

Foto: Photo News

De achtste en laatste etappe van Parijs-Nice wordt afgelast. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend. Maar vrijdag en zaterdag wordt er dus wel gekoerst. Tot onvrede van onder andere Jasper Stuyven.

LEES OOK. Belgische wielerbond na afgelasting Vlaamse voorjaarskoersen: “Te vroeg om over verplaatsen van wedstrijden te spreken”

“Na overleg met de overheid, de UCI en de stad Nice heeft de organisatie van Parijs-Nice beslist het einde van de wedstrijd zaterdag te houden na de zevende etappe in Valdeblore la Colmiane”, klinkt het in een mededeling van de organisatie. “Deze beslissing, genomen in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus, houdt in dat de laatste etappe rond Nice van zondag wordt geschrapt.”

Voor aanvang werd er gestemd door de ploegen: verdergaan of niet. Elf ploegen stemden voor, vijf ploegen stemden tegen. Bahrain McLaren - de ploeg van Dylan Teuns - stemde eerst voor, maar besliste dan toch om af te stappen.

Jasper Stuyven is scherp voor beslissing om Parijs-Nice te laten doorgaan: “Ik vrees dat daar politiek en geld achter zit”

“Naief”

“Blijkbaar gaan we tot zaterdag door”, zei de winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad bij de start van de zesde rit in Sorgues. “Persoonlijk had ik liever gestopt. Omdat ik vind dat als je ziet dat overal alles gesloten wordt en niets mag doorgaan, dat het dan een beetje naïef is om in onze bubbel te blijven en te denken dat we veilig zijn. Oké, er worden hier maatregelen genomen en ik voel me niet in gevaar. Maar het gaat vooral over: mocht je niet meer thuis geraken...”

“Waarom het hier toch doorgaat? Ik vrees dat daar politiek en geld achter zit”, aldus Stuyven. Het probleem is dat Frankrijk geen beslissing neemt hé, dus ze kunnen zich daar perfect achter verschuilen. Ik voel me niet onveilig, ze doen hier een goeie job om alles af te schermen. Maar wij staan niet boven de gezondheid hé. We hebben als CPA-renners (de vakbond, red.) nagedacht om te stoppen, maar de ploegen waren voor.”

LEES OOK. Patrick Lefevere wil niet in doemscenario’s denken: “Geen Vlaams voorjaar? Dan ga ik op reis naar de zon”

Eenzelfde geluid bij Tiesj Benoot: “Ik vind het wel raar dat het nog doorgaat, maar het is niet aan mij om erover te beslissen. Het is wel straf dat Parijs-Nice nog doorgaat, maar het is niet aan de renners. Ik voel me niet onveilig. Dat er zondag een verkiezing is en geen koers? Dat is wel belangrijker hé.”

“Speciaal jaar”

“Het gaat een speciaal jaar worden hé”, aldus Philippe Gilbert. “Ik heb dit nog nooit meegemaakt in mijn langer carrière. Het is een extreme situatie. Wij waren vrij om te starten vandaag of niet. Het is niet gemakkelijk om een koers stil te leggen. We rijden hier omdat deze wedstrijd begonnen is, simpel. En we zijn door geen enkele besmette regio gereden.”

“Waarom zou het niet normaal zijn dat het doorgaat?”, vraagt Hilaire Van der Schueren zich af. “Ik heb me afgevraagd: bestaat dat virus echt of heeft er daar ene in Korea iets in de lucht geschoten? Ik weet het niet. Maar het zal wel erg zijn als ze zo’n maatregelen nemen. Of het bizar is dat enkel Parijs-Nice doorgaat? Ja… Weet je, het is een goede zaak dat ze scholen sluiten. Cafés? Ik weet het niet. De koers? Er is zeer veel volk bij bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen. Als er geen koers is? Trainen hé. Apart, want waar moet je naartoe gaan? En als er geen koers is, heb je geen inkomsten en alleen maar uitgaven. Wij hebben zo’n 50 man in dienst hé.”

“Dit is best vervelend, maar ik zal maar realistisch zijn”, zegt Niki Terpstra over de afgelasting van voorjaarskoersen. “Voor renners is de koers het belangrijkste wat er is, maar dat is niet zo. Het is vreselijk wat er gebeurt in de wereld. Wij moeten ons ook aanpassen. Parijs-Nice? Het is apart. Ik vind het heel moeilijk. Wij lijken uit de problemen te zijn, maar misschien is het helemaal niet slim.”

Door Hugo Coorevits, Vincent Van Genechten
AANGERADEN