Greg Van Avermaet: “De Ronde van Vlaanderen? Terug kunnen koersen vanaf 1 juni lijkt mij realistischer”

Greg Van Avermaet Foto: Getty Images

Greg Van Avermaet was met zijn ploegmaats van CCC op een tiendaagse hoogtestage in de Sierra Nevada, maar vliegt vanavond (vrijdagavond) al terug naar België. “Intensief trainen heeft nu even geen zin. We moeten nu afwachten wat er komt, maar zoals ik de situatie nu bekijk lijkt het mij realistischer dat we pas terug zullen kunnen koersen vanaf 1 juni.”

Toen vorige week de Tirreno-Adriatico werd afgelast en zijn ploeg CCC het niet opportuun vond om te starten in Parijs-Nice, trok Greg Van Avermaet samen met enkele van zijn ploegmaats voor tien dagen op hoogtestage naar de Sierra Nevada. Na zes dagen trainen onder de Spaanse zon vliegt hij vrijdagavond al terug naar België. “Ik was hier in Spanje om mijn topconditie te onderhouden, maar nu we minstens drie weken niet kunnen koersen, heeft dat nog weinig zin. Bovendien bestaat er ook een vrees dat er veel vluchten zullen sneuvelen. In Noord-Italië kan je nog nauwelijks een vliegtuig nemen. Het is niet ondenkbaar dat die trend ook naar andere landen zal overwaaien. Ik wil voorkomen dat ik zou vastzitten in Spanje en niet meer naar mijn gezin kan vliegen.”

Voor Van Avermaet was het Vlaamse voorjaar zijn hoofddoel van het seizoen. Dat ziet hij nu in het water vallen. “Het is nog niet zeker dat de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix nog zullen doorgaan, maar ik weet niet in hoeverre dat nog realistisch is. Ik zie voorlopig nog geen einde komen aan de huidige situatie. Het is zeer vervelend en frustrerend omdat ik maanden lang naar deze periode heb toegewerkt. Ik heb dit jaar ook veel extra investeringen gedaan zoals hoogtestages, maar dat blijkt nu een maat voor niets. Het ziet er naar uit dat we een volledig voorjaar zullen kwijt spelen.”

Wachten op duidelijkheid

Net als alle andere renners ondergaat Van Avermaet de situatie. “Het is afwachten tot wanneer er duidelijkheid komt en we weten waar we aan toe zijn. Ik hoop dat de UCI of een andere instantie zo snel mogelijk en liefst al volgende week klaarheid schept. Alle ploegen en renners hebben nood aan een exacte datum wanneer we terug kunnen beginnen koersen. We kunnen niet blijven proberen om elke week opnieuw nieuwe wedstrijdplannen te maken en personeel te laten overvliegen om dan te moeten vaststellen dat de koersen niet doorgaan. Het lijkt mij ook best dat ze een ruime schatting maken. Terug kunnen koersen vanaf 1 juni lijkt mij realistisch. Ik ben alleszins van plan om mijn conditieniveau wat te laten zakken. De komende dagen zal ik elke dag nog wel een paar uur gaan fietsen om de conditie te onderhouden, maar daar blijft het bij. Het zou absurd zijn om nu keihard te zitten trainen, als je niet weet wanneer je terug kan koersen.”

Door Bram Vandecapelle
AANGERADEN