Tiesj Benoot na zijn demonstratie in Parijs-Nice: “Jammer dat ik deze conditie niet kan tonen in de klassiekers”

Foto: AFP

Het is slechts zijn tweede profzege maar na de winst in Strade Bianche van 2018 pikte Tiesj Benoot alweer een vette krent uit de pap. De Gentenaar in dienst van het Nederlandse Sunweb soleerde op indrukwekkende wijze naar de dagzege in de zesde etappe van Parijs-Nice. Zomaar weggereden van de favorieten, winnend na een solo van meer dan tien kilometer. Onnodig te vertellen dat Benoot met de breedste glimlach van de fiets stapte.

LEES OOK. Indrukwekkende Tiesj Benoot verzilvert topconditie met etappezege in eerste bergetappe in Parijs-Nice

Een geaccidenteerd parcours lag de renners te wachten tussen Sorgues en Apt. Niet het hooggebergte, wel constant op en af. “En daar hou ik van”, grijnsde Benoot. “De hele dag op de pedalen duwen, zo heb ik het graag. De mannen van Deceuninck - Quick-Step zorgden er ook voor dat het tempo constant strak werd gehouden.”

Dat deden ze in dienst van Julian Alaphilippe. Tactisch hadden de jongens van Sunweb echter altijd een betere kaart in handen. “Eerst met Nikias Arndt, nadien met Kragh Andersen die de sprong voorwaarts maakte”, verklaarde Benoot. “Iedere ploegmaat heeft een aandeel in deze zege en dat maakt ze zo mooi. Toen Nibali op de slotklim versnelde, ging ik makkelijk mee. En op het einde van de klim voelde ik dat ik nog iets in de benen had en besloot ik aan te vallen.”

Indrukwekkende solo

Benoot reed op en over zijn ploegmaat Kragh Andersen en schudde prompt een solo van meer dan tien kilometer uit de benen. “Ik ben zo blij dat ik hier kan winnen, ook voor mijn nieuwe werkgever”, vertelde de Oost-Vlaming. “Ik voelde me meteen thuis bij Sunweb. We hebben enkele leuke trainingskampen achter de rug, de klassieke kern waarmee we hier aanwezig zijn gaat nog mooie dingen laten zien. Het is wel jammer dat ik deze conditie niet kan tonen in de klassiekers. Net zoals het jammer is dat we niet tot in Nice rijden. Aan het algemeen klassement wil ik nog niet denken. Ik wil nu vooral genieten van deze overwinning.”

Gele trui Schachmann is ‘oké’ na valpartij

Maximilian Schachmann kan zaterdag zonder zware averij zijn gele trui verdedigen in de slotrit. De Duitser van BORA-hansgrohe kwam diep in de zesde etappe ten val.

Tiesj Benoot na zijn demonstratie in Parijs-Nice: “Jammer dat ik deze conditie niet kan tonen in de klassiekers”
Foto: EPA-EFE

Schachmann ging te snel een haakse bocht in en kwam met zijn linkerzijde in de nadarhekken terecht. “Ik viel met nog zo’n 800 meter te gaan, maar ik ben oké. De wedstrijd zat op zijn hoogtepunt, we gingen vol gas naar beneden. Ik had een klein kloofje en kwam terug, maar ik denk dat ik iets te snel reed. Ik maakte een fout, maar slaagde erin weer op de fiets te klimmen”, vertelt de 26-jarige Duitser.

Klassementsleider Schachmann heeft op de vooravond van de slotdag een voorsprong van 36 seconden op zijn eerste achtervolger, ritwinnaar Tiesj Benoot. “Morgen wordt ongetwijfeld een zware rit, maar ik voelde me goed in de laatste lange beklimming. Vandaag reden we een beetje defensief, maar er is geen twijfel dat het morgen voluit zal gaan”, verwacht Schachmann.

Tiesj Benoot na zijn demonstratie in Parijs-Nice: “Jammer dat ik deze conditie niet kan tonen in de klassiekers”
Foto: EPA-EFE
Door gvdl
AANGERADEN